Hopp til innhold

Gruer seg til neste helikoptertur

Oljearbeidere sier de har en vond klump i magen med tanke på å skulle dra ut på jobb igjen, sier Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i SAFE.

Turøy

Helikopterulykken i Hordaland preger også oljearbeidere i Vestfold.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Vi er rett og slett sjokkert, og det er en veldig, veldig vondt følelse.

For helikopterulykken i Hordaland preger oljearbeidere over hele landet, også i Vestfold. Det sier Hilde-Marit Rysst som er forbundsleder i SAFE, fagorganisasjonen for olje- og energiarbeidere.

Hun har selv flere ganger fløyet med samme helikoptertype som det som havarerte med tretten mennesker om bord i går.

Det umulige har skjedd

Hilde-Marit Rysst

- Vi fikk bekymringsmelding om vedlikeholdsintervallene for over et år siden, Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i SAFE, fagorganisasjonen for olje- og energiarbeidere.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Mulige ulykker er noe de som skal på jobb ute i havet ofte snakker om når de venter på helikoptertransport til eller fra plattformene, forteller Rysst. En hendelse som den i går, at en rotor løsner, sier hun likevel ikke skal kunne inntreffe.

– Det umulige har skjedd. Det er som både teknisk personell og andre sier, og ikke minst vi som reiser med helikopterne sier, det skal ikke kunne skje.

Rysst sier granskingen av ulykken må vise tydelig hva årsaken til hendelsen er, og at svarene må på bordet.

– Hvis ikke, blir det vanskelig å ha dette som et fartøy som frakter oss inn og ut til jobb, understreker forbundslederen.

Fikk bekymringsmelding

Storsystemet i Statoil er satt i gang, og alle pårørende til de forulykkede, uavhengig av hvor i landet de kommer fra, samles nå i Bergen. Der blir de godt ivaretatt, forklarer Rysste. Samtidig stiller både hun og fagorganisasjonen seg mange spørsmål.

– Vi i SAFE fikk tilbakemeldinger fra bekymrede i helikopterbransjen for over et år siden på grunn av endringer i vedlikeholdsintervallene. Da er det klart at for oss er det ekstra vondt at det som ikke skulle kunne skje faktisk har skjedd.

Rysst sier de til en hver tid er bekymret for mulige hendelser på grunn av endringer i hyppigheten av vedlikehold.

– Nå er min tillit satt til Havarivernkommisjonen, og at de vil gjøre absolutt alt som må til for å få det hele frem i lyset og se det med nye øyne. De må gå gjennom rutinene for sikkerheten for oss som jobber i oljenæringen.

Les også:

Snakker med medlemmene

I Vestfold og Telemark, som mange andre fylker i landet, har flere hundre personer oljeriggene som arbeidsplass, og daglig fraktes med helikopter inn og ut. Nå er SAFE opptatt av å holde tett kontakt med medlemmene sine.

Rysst forteller at de snakker med klubbledere og vil sørge for at pårørende, avdelinger og firmaer har det de behøver etter hvert som navnene på de omkomne blir frigitt.

– Nå handler det hovedsakelig om disse tretten og de tretten familiene som våkner opp og har en ledig plass ved frokostbordet. Alle våre tanker går til dem.