Hopp til innhold

En av to utleieboliger mangler røykvarsler

– Det er alarmerende at over halvparten av røykvarslerne ikke virker som de skal, sier branninspektør.

Røykvarsler-sjekk

Branningeniør Silje Eide skifter batteri i en røykvarsler under ”Aksjon Boligbrann”.

Foto: ARNT E FOLVIK (VIB)

Vestfold interkommunale brannvesen har gjennomført en undersøkelse blant utleieleiligheter og funnene er nedslående. Over halvparten av utleieleilighetene har ikke en fungerende røykvarsler.

– Det er alarmerende at ved 57 prosent av bostedsadressene fungerte ikke verdens beste livsforsikring, røykvarsleren, som den skulle, sier branninspektør Rune Huse.

Skiftet batterier

Under «Aksjon Boligbrann» ble brannsikkerheten sjekket i 169 leiligheter i Holmestrand, Horten, Re, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme. Ved 97 av leilighetene fant brannvesenet mangler.

– Vi skiftet batteri der vi kunne og noen fikk også skrudd opp ny røykvarsler der og da i de leilighetene vi slapp inn i. Vi hjelper gjerne til for økt brannsikkerhet, men ansvaret hviler på eier og leietaker, forteller branninspektøren.

Rune Huse

Branninspektør Rune Huse fant alarmerende mange utleieboliger uten røykvarsler når brannvesenet besøkte 169 adresser under ”Aksjon Boligbrann”

Foto: ARNT E FOLVIK (VIB)

Eier er lovpålagt å sørge for at leiligheter er utstyrt med røykvarsler og slukkeutstyr, mens leietager skal sørge for at utstyret fungerer til enhver tid. Det betyr at du som leier selv må sørge for å bytte batteri.

– Hovedårsakene til at røykvarslerne ikke fungerte var manglende batteri og at varsleren var eldre enn 10 år, sier Huse.

Komfyrbranner

«Aksjon Boligbrann» fokuserer på det faktum at 8 av 10 som omkommer i brann gjør det i eget hjem. Derfor er brannvern og ikke minst fungerende røykvarsler livsviktig.

– En tredjedel av alle utrykningene til privathjem i vårt område har opphav på komfyren, opplyser Vestfold interkommunale brannvesen.

Under aksjonen fant brannvesenet mangler eller feil ved lovpålagte slokkemiddelet i 33 av de 169 boligene de oppsøkte. Få hadde andre slukkemidler utover kravet, som brannteppe eller slukkespray. Kun i tre bygg var det installert komfyrvakt.

Rot i rømningsveier

Mange bor alene i utleieleilighetene. Konsekvensen av en brann kan være større når man bor alene, da er det spesielt utfordrende at 57 prosent av disse kanskje ikke blir tidlig varslet av en fungerende røykvarsler, mener Huse, som gir følgende råd.

  • Bruk aldri varmeovn eller andre produkter på over 1000 W på skjøteledning
  • Unngå rot i rømningsveier. Ved en brann kan det stå om sekunder.

Eiere av bygg med flere leiligheter med mangler er kontaktet eller vil få oppfølging fra brannvesenet slik at utleide leiligheter minimum har røykvarsler og slukkeutstyr.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark