Det totale påskeforbruket er cirka 4,6 millioner egg om dagen, opplyser Landbruks- og matdepartementet og Nortura. Eggprodusent Harald Wedel Jarlsberg på Re i Vestfold merker at det er høysesong.
– Eggene går fort. Nortura henter dem oftere nå for å klare å følge opp etterspørselen, sier han.
På gården hans produseres det 7 200 egg om dagen, altså 50 000 egg i uka. Og dette trengs – ellers i året spiser en nordmann i 3–4 egg i uka, men i påsken spiser hver og en i gjennomsnitt ett egg hver dag.
Les også:
Artikkelen fortsetter under bildet.
Egg var festmat
Grunnen til at man spiser mer egg i påsken, er noe uklar. Egget er i utgangspunktet et fruktbarhetssymbol, men har også vært et kristent symbol. Før i tiden var egg sjelden vare, noe som førte til at det ble sett på som festmat. Eggprodusenten i Re tror årsaken kan ha noe med sistnevnte å gjøre.
– Det er kanskje et tegn på at folk koser seg med frokostegget om morgenen og slapper av, sier han.
Se video:
Selv er ikke eggprodusenten blant dem som spiser mer egg i påsken.
– Nei, vi spiser uansett kokt egg til frokost hver dag, smiler han.