Video Dette får du ikke med deg i kisten - Foto: Nyhetsspiller /

NETT-TV: Dette får du ikke med deg i kista.

Dette får du ikke med deg i kista

Har du spesielle ønsker om hva du vil ha med deg i kista den dagen du dør? Det er nemlig ikke alt du får lov til å ha med deg.

Bunad og klær av ull eller nylon er ikke lenger lov å ha med seg i graven når man dør.

I februar ble et nytt skriv sendt ut fra Fornyings- administrasjon og Kirkedepartementet, der det også presiseres at golfkøller ikke er lov.

På sykehuskapellet i Tønsberg gjøres kisten klar, men den avdøde som skal ligge her kan ikke ha på seg hva som helst.

Vi vil nok være mer nøye med at avdøde ikke kan ha på seg syntetiske stoffer fordi det har vist seg å ikke være så nedbrytbart. Det gjelder stoffer som blant annet bomull og lin, sier daglig leder ved Klemmetsby-Firing begravelsesbyrå, Heidi Klemmetsby til NRK.no.

Kan ikke begraves i bunad
Heidi Klemmetsby - – Bunaden blir det vanskelig å bli begravet i, sier Heidi Klemmetsby. - Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Bunaden blir det vanskelig å bli begravet i, sier Heidi Klemmetsby.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Bunaden for eksempel kan du ikke ta med deg i graven. Grunnen er at menneskekroppen ikke brytes ned raskt nok med den rundt seg.

Av prinsipp skal det bare være grove knokler igjen etter 20 år i graven, ifølge Fornyings- administrasjon og Kirkedepartementet.

– Det er jo fordi det er mulighet for å bruke gravstedet om igjen etter 20 år, sier Klemmetsby.

Får ikke ha med golfkølla

Det er også de mer trivielle tingene man må gå i jorden uten:

 • Batterier
 • Lettantennelige væske
 • Mynter
 • Mobiltelefon
 • Kullfiber som for eksempel er i golfkøller
 • Bamser og kosedyr

– Man skal se på det helhetlige bildet og vise skjønn i spesielle tilfeller, blant annet der det er involvert barn, sier Klemmetsby.

Siste nytt

 • Hognses foreslått til toppkandidat

  Nominasjonskomiteen i Vestfold Høyre har innstilt Rune Hogsnes fra Tønsberg på førsteplass til fylkestinget. De andre toppnavnene på lista er Lene Camilla Westgaard-Halle fra Larvik og Jon Olav Knotten fra Re. Den endelige lista blir vedtatt på Vestfold Høyres nominasjonsmøte den 8. november.

 • Må begraves i bomull

  Mange er ikke klar over at alle som begraves må ha bomullstøy på seg. I følge gravferdsforskriftene kan heller ikke naturmaterialer som ull, brukes. Årsaken er at nedbrytingstiden skal være inntil 20 år slik at graver kan gjenbrukes. - Vi kan bruke skjønn i helt spesielle tilfeller, presiserer Heidi Klemmetsby som driver Vestfolds største begravelsesbyrå.

 • Larvik vant

  Larvik håndballklubb vant mesterligakampen borte mot polske Lublin fredag kveld. Larvik vant 28-23. Linn-Kristin Koren Riegelhuth ble toppscorer for Larvik med seks mål. Larvik spiller mot rumenske Baia Mare om en uke.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.