Hopp til innhold

– Når Tjøme kan – hvorfor kan ikke vi?

Butikkeier Anders Knutsen på Nøtterøy jubler over høringsforslaget om frislipp av søndagsåpne butikker. Dagens regelverk er konkurransevridende, mener han.

Kjøpmann Anders Knutsen

Kjøpmann Anders Knutsen på Nøtterøy

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

– Det er allerede massevis av butikker som har søndagsåpent i dag. Men, små regionale forskjeller avgjør om det er lov eller ikke, sier Anders Knutsen.

Han er eier av en Rema 1000-butikk på Nøtterøy, og viser til at forretninger i nabokommunen Tjøme kan holde åpent på søndager fordi den regnes som en feriekommune.

– Men kjører du over Vrengenbrua til Nøtterøy så er det ikke lov. Dette er konkurransevridende, og det må ryddes opp i regelverket, sier butikkeieren.

Han mener frislipp av søndagsåpne butikker er løsningen, og at den enkelte butikkeier selv skal bestemme om han eller hun ønsker å holde søndagsåpent.

To høringsforslag

Fredag sendte regjeringen to lovforslag ut på høring. Det ene åpner for frislipp av søndagsåpne butikker, noe som innebærer at det skal være opp til den enkelte butikk eller butikksenter å bestemme selv.

Det andre høringsforslaget går ut på at den enkelte kommune kan avgjøre om forretningene kan holde søndagsåpent eller ikke.

– Folk vil ikke ha søndagsåpent

Regionleder for Handel og Kontor, John Sanden, mener høringsforslaget går imot både folkemeningen og næringslivets ønsker.

– Hverken arbeidsgiver, ansatte eller folk flest ønsker søndagsåpne butikker, sier han.

Sanden viser til at blant annet organisasjonen Virke (næringslivsorganisasjon som representerer 19 tusen virksomheter) er imot at butikker skal holde åpent på søndager.

Regionleder John Sanden

Regionleder i Handel og Kontor, John Sanden

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Gjelder ikke bare dagligvare

Sanden forstår at Rema 1000-eieren føler at de særskilte reglene for enkelte feriekommuner kan slå uheldig ut.

– Men, frislipp av søndagsåpne butikker er et mye større spørsmål. Det vil ikke bare omfatte dagligvare, men også kjøpesentra og kapitalvarer som for eksempel bilforhandlere, sier han.

En rapport fra forskningsstiftelsen FAFO anslår at dersom forslaget om søndagsåpne butikker vedtas, må 250 tusen flere arbeidstakere innen varehandelen stille på jobb på søndager. Det er fem ganger flere enn i dag.