Hopp til innhold

Blindeforbundet gjør opprør

Blindeforbundet har gjennomført en undersøkelse blant folk i Tønsberg og Sandefjord om hva vi klarer å lese av liten skrift.

I butikken.

Flere hadde problemer med å lese informasjonen på ulike produkter.(Illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox

Resultatet av undersøkelsen gjorde at forbundet nå starter en kampanje.

–Det vi gjorde i juni var rett og slett å ha stands rundt omkring i Tønsberg og Sandefjord, sier leder av Norges Blindeforbund Vestfold, Sølvi Ørstenvik.

Formålet med undersøkelsen var å kartlegge oppfatninger og utfordringer knyttet til skriftstørrelse på varedeklarasjoner, datostempling, rutetabeller og offentlige skjemaer.

– Vi spurte rundt 200 tilfeldige forbipasserende om å lese hva som stod skrevet på forskjellige produkter som en sjokolade, deodorant, rutetabell og en parkeringsbillett.

Tre av fire hadde problemer

Svaret av undersøkelsen viser at det er mange som synes det var vanskelig å se hva som stod skrevet på de forskjellige produktene.

– Så mange som tre av fire klarte ikke å lese hva som stod skrevet på baksiden av sjokoladen.

Blindeforbundet var ikke ute etter å teste folk med synsvansker, men undersøkelsen baserte seg på et tilfeldig utvalg av befolkningen.

Sølvi Ørstenvik

Sølvi Ørstenvik er leder for Norges Blindeforbund Vestfold.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

–Det er ikke greit at vi blir unødvendig synshemmet. Folk flest skal kunne klare å lese varedeklarasjonen på en sjokoladeplate, sier Ørstenvik.

Hun understreker viktigheten av at produktbeskrivelsen står med stor nok skrift slik at det er lesbart.

– Hvis man for eksempel er nøtteallergiker er det viktig å vite om produktene man vurderer å kjøpe er helt fri for nøtter. Foreldre skal også kunne få vite hva barnematen de kjøper inneholder.

Målet er nå å henvende seg til produsenter og designere for å gjøre produkter mer lesbare for folk.

– Farger og kontraster har mye å si. Svart og rødt som fargekombinasjon er veldig vanskelig å lese, mens fargen gul og svart er bedre. Det viser hvor lite som egentlig skal til.

Kan få alvorlige konsekvenser

Undersøkelsen som er utført i samarbeid med Ipsos MMI har ringt rundt tusen mennesker for å høre hvilke tanker de gjør seg om liten skrift på produkter.

–Det er alvorlig når flere tusen personer hvert år får i seg mat som kan skape alvorlige allergiske reaksjoner.

Det får store konsekvenser, sier Ørstenvik som ønsker at folk skal sende inn bilder av produkter med liten skrift inn til deres nettside Uleselig.no.

– Vi har en lang vei å gå. Flere medisiner har fått blindeskrift, men det er ikke nok.

Ørstenvik oppfordrer folk til å sende inn bilder hvis de vet om produkter som har uleselig informasjon.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark