Hopp til innhold

Blind sjakkspiller utestengt for juks

Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen fra Horten er utestengt fra alle turneringer i to år. Nå varsler han anke.

Stein Bjørnsen

Stein Bjørnsen har i et tidligere intervju med NRK sagt at beskyldningene om juks sårer.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Han er utestengt for spill i alle NSFs turneringer fra og med 6. januar og i to år. Han fratas også verv i alt som har tilkobling til Norges Sjakkforbund, sier sjakkpresident Bjørn Salvesen til NRK.

I tillegg skal alle partier spilt i perioden 3. juli 2015 til 3. januar 2016 dømmes til tap.

– Kommer til å anke

I en pressemelding mandag skriver Sjakkforbundet følgende:

«På grunnlag av de framlagte fakta anser sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16».

Utestengelsen er vedtatt i sentralstyret, og skal meddeles FIDE og norsk ratingkomite.

– Det er trist for sjakkverdenen. Dette har vært en belastning både for dem som har stått rundt Bjørnsen, hans familie, dem han har spilt mot og selvfølgelig for sjakkmiljøet generelt, sier Salvesen.

Bjørnsen selv har hele tiden nektet for å ha jukset.

– Jeg har vært villig til å spille turneringer med shorts og tøfler, så det ikke kunne være noe teknologi, for å bevise at jeg ikke jukser. Men det har jeg ikke fått lov til, sier han til NRK mandag.

Sjakkspilleren kommer til å anke vedtaket.

– Jeg kommer til å anke denne utestengelsen til reglementsutvalget i Sjakkforbundet, og legge frem en rapport som imøtekommer det grunnlaget NSF har gitt meg dommen på.

Han sier videre at han kun fikk fire dager til å komme med et tilsvar, og reagerer på dette.

Sa nei til test

– Han (Bjørnsen journ. man.) er også blitt tilbudt å samarbeide med Norges Sjakkforbund om å teste sin spillestyrke. Det sa han først ja til og det var positivt, men så snudde han. Det syns vi er alvorlig. Det kunne løst saken. Det er ikke så vanskelig å måle en spillers spillestyrke, sier Salvesen.

Bjørnsen sier det er flere grunner til at han takket nei til en slik test.

– Vi ante ikke hva testen skulle inneholde. Det er ikke gitt at det er det samme å teste en blind spiller i forhold til en annen spiller. I tillegg følte jeg ikke at jeg var i stand til det, verken fysisk eller psykisk, i den verste, turbulente perioden med media og avisskriverier.

– Jeg har hele tiden tilbudt meg å spille en turnering i normale rammer, i stedet for i et kunstig rom med dommere rundt meg. Det er en kunstig situasjon jeg ikke tror jeg hadde mestret.