Hopp til innhold

Høysesong for fugl i pipa

Slik blir du kvitt den.

Fugl

BYGGER REIR: Fuglen er i gang med vårens oppgaver. Denne fuglen ble reddet ut av pipa på en enebolig av brannvesenet i dag.

Foto: Arnt Folvik/Vestfold Interkommunale Brannvesen

Vestfold Interkommunale Brannvesen måtte bistå da en kaie hadde forvillet seg ned i pipa på en enebolig i Ekebergveien i Holmestrand tirsdag. Og det er ikke første gang.

– Bare den siste uka har det vært to eller tre slike oppdrag med ulike fugler. Så langt det er mulig forsøker vi å få den ut levende, sier informasjonsleder i Vestfold Interkommunale Brannvesen, Arnt Folvik.

Fugl i pipa

ROLIG: Brannvesenet dyttet fuglen ut av ovnsrøret og ned til bunnen av pipa og tok den ut via sotluka. Den var rolig, så brannkonstabel Vidar Mathisen fikk klappe den litt før den fløy.

Foto: Arnt Folvik/Vestfold Interkommunale Brannvesen

Familien hadde hørt krafselyder fra peisen, og da de åpnet spjeldet så de fuglen i ovnsrøret.

– Vårens husbygger er i gang. Kaier er verst og fuglen er et problem for mange, konstaterer feiermester Jan Espeseth.

Han forteller at fuglen er den minste og eneste av kråkefuglene som er hullruger, noe som betyr at den bygger reir på steder med hulrom, som i hule trær – eller skorsteiner.

– Den bygger reir midt i pipa og setter fast kvister. Hvis reiret faller ned faller fuglen også. Den er flink, men pipene har forandret seg. Før satt kvistene bedre fast, men nyere piper er mer glatte, forklarer Espeseth.

Tetter pipa

Fuglen må imidlertid ut, uansett om den har falt ned eller ikke. Og feieren anbefaler ikke å fyre opp i peisen for å bli kvitt problemet.

– I mange tilfeller vet ikke huseieren at fuglen er der, men reiret kan føre til at pipa blir tett. De fuglene kan virkelig bygge, vi har vært borti tilfeller hvor fugler har klart å tette pipa så mye at det er vanskelig å få løsnet det igjen, forklarer han.

Derfor handler det om å holde øyne og ører åpne, og sørge for at fuglen ikke får bygd.

– Man kan høre det. Eller så kan man følge med og se litt selv, om fuglen frakter kvist opp til pipa er det for å bygge, sier han.

Feieren har to råd:

– Den finnes pipehatter som er laget slik at kaiene ikke får kommet ned eller bygd reir i skorstein.

– Det andre er et kjerringråd, hvor man setter en kopp med Klorin innenfor sotluka i bunn av pipa, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark