Hopp til innhold

Ber om 7 måneders fengsel for bonde

Aktor ber om sju måneders ubetinget fengsel for bonden som har erkjent straffskyld for at 400 griser sultet i hjel.

Sigmond og Palm

Forsvarer Aase Karine Sigmond og aktor Jan Helge Palm før retten blir satt mot bonden fra Stokke.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Aktor Jan Helge Palm la ned påstand om 7 måneders ubetinget fengsel for Stokke-bonden som er tiltalt for grov dyremishandling.

Aktor mener at tiltalte over tid har vist at han ikke er skikket til å holde dyr, og ber derfor også om at retten fradømmer ham retten til å holde dyr i 20 år.

Les også:

Ble handlingslammet

Bonden fra Stokke som er tiltalt for grov overtredelse av dyrevelferdsloven, erkjente seg skyldig da saken startet i Tønsberg tingrett i dag. Over 400 griser sultet i hjel på bondens gård for omtrent ett år siden.

Politiet mener at bonden unnlot å gi mat og stell fra september 2012 til februar 2013. Den tiltalte mannen erkjenner de faktiske forhold og innrømmer skyld.

Bakgrunnen for bondens problemer skal både ha vært sykdom i nær familie og problemer med driften.

Han forklarte i retten at han forstod hva som skjedde, men at han ble handlingslammet og ikke klarte å forhindre dyretragedien. Til slutt orket han ikke å gå inn i fjøset i frykt for å se døde griser som han viste var der.

Artikkelen fortsetter under bildet

Griser sultet i hjel på gård i Vestfold

Fjøsgulvene hos grisebonden var dekket av døde og døende griser da Mattilsynet dro på befaring 5. februar 2013.

Foto: Eriksen, Geir / NTB scanpix

– En stor lidelse for dyrene

Det var en sjåfør som skulle levere for på gården som oppdaget de døde dyrene. I februar i fjor gikk sjåføren gikk inn i fjøset for å lete etter bonden og oppdaget dyretragedien. Mannen varslet Mattilsynet som igjen varslet politiet.

Direktør i Mattilsynet, Stig Atle Vange forklarte seg i retten i dag. Han karakteriserer dette som en stor tragedie og en stor lidelse for dyrene.

– Det tar dager å dø av tørste og uker å dø av sult. Hvert eneste dyr har lidd i denne saken, forklarte han.

– Lavere standard

En tidligere avløser på gården vitnet også i retten i dag. Hun forklarte retten at hun reagerte på at det var lavere standard i fjøset til tiltalte, enn på andre gårder i området.

Fjøset var mer skittent, noe som også førte til at hun tok kontakt med Mattilsynet allerede på begynnelsen av 2000-tallet for å varsle om situasjonen.

Mattilsynet sier i sitt vedtak om aktivitetsnekt at de ikke har registrert noen historie på tiltalte, men at det dukket opp i politietterforskningen. Derfor mente vitnet at Mattilsynet ikke har gjort jobben sin.

Den samme kvinnen fortalte også retten at hun ved et tilfelle så tiltalte slå til ei ku med en tjukk planke. Slaget traff i hodet og kua ble blind på det ene øyet etter episoden.

Retten vurderer om mannen kan ha dyr

Et av de sentrale spørsmålene som nå diskuteres i retten, er hvorvidt tiltalte er skikket til å holde på med dyr. Etter at saken ble kjent, har Mattilsynet gitt tiltalte forbud mot å eie, stelle og holde dyr, fram til avgjørelse i retten.

Tiltalte forteller i retten at han i framtiden ikke vil ha eneansvar for dyr, for å hindre at noe lignende kan skje igjen, men han vil gjerne fortsette med dyr i fellesskap med andre.

Tiltalte tror da han vil kunne følge opp dyra bedre.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark