Hopp til innhold

– Må friske opp vaksinene du fikk som barn

Har du husket å ta en oppfriskningsdose av poliovaksinen de siste ti årene? Ifølge Folkehelseinstituttet øker sjansen for å spre smitte, hvis du ikke tar vaksinen på nytt.

Helsesøster i Stokke, Bente Prydz, viser fram en eske med poliovaksine

Helsesøster i Stokke, Bente Prydz, sier alle voksne som kan bør ta poliovaksinen på nytt.

Foto: Henrik Bøe / NRK

De aller fleste barn i Norge vaksineres mot polio, difteri og kikhoste fordi det er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Men disse vaksinene varer bare i ti til femten år før man bør ta en oppfriskningsdose.

– Nå sprer polio seg på grunn av uro i mange land, for eksempel Syria. Uroen fører til dårlig vaksinasjon, og når Norge skal ta imot mange flyktninger fra Syria, er det viktig at befolkningen er oppvaksinert, sier helsesøster i Stokke kommune, Bente Prydz.

Hun frykter at en eventuell poliosmitte i Norge kan spre seg, fordi store deler av den voksne befolkningen lar være å friske opp vaksinen de fikk på skolen.

– Foreldregenerasjonen i dag har ikke opplevd polio, og ser kanskje ikke behovet for å vaksinere seg. Men det er jo nettopp fordi vi har hatt så god vaksinasjon mot sykdommen, at vi har blitt kvitt den her i landet, sier Prydz.

Les også:

Tre grupper med risiko

Synne Sandbu

Synne Sandbu anbefaler en ny vaksine hvis du skal ut å reise.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Det er tre grupper som har større risiko enn andre for å smittes med polio, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Synne Sandbu:

– Det ene er flyktningene som kommer fra stedene med dårlig vaksinasjonsdekning. Det andre er de som skal ha nærkontakt med dem på flyktning og asylmottak. De bør være oppvaksinert med poliovaksine. Den tredje gruppen er voksne og barn som reiser til steder der det er polio. Vi anbefaler at de har tatt vaksine i løpet av det siste året, forteller Sandbu.

Hun sier at vaksinen beskytter godt mot sykdom i mange år, men at den beskytter dårligere mot å få med seg polioviruset i tarmene.

– Vi anbefaler jo oppfrisking av vaksinen hvis man skal ut å reise til ikke-vestlige land. Dette er jo en vaksine vi trodde vi skulle slutte å ha så mye fokus på, og så viser det seg at sykdommen har blusset opp igjen, sier Sandbu.

Ifølge Folkehelseinstituttet er risikoen for å bli alvorlig syk av polio, hvis du har tatt vaksine noen gang i livet, veldig liten. Men risikoen for å være med på å spre viruset er større.

Les også:

Ble vaksinert på 50-tallet

Det siste store polioutbruddet i Norge skjedde på 1950-tallet. Grete Kjeldsberg husker at nordmenn ble smittet av sykdommen, men har selv ikke tatt noen oppfriskningsdose av vaksinen.

– Nei, jeg tok poliovaksinen da jeg gikk på skolen på 50-tallet. Jeg husker ikke hvilket år det var, sier Kjeldsberg.

Sammen med Bjørg Lofsberg og Olaug Wold sitter hun på en benk i Tønsberg sentrum og prater. Ingen av de tre har tatt en oppfriskningsdose de siste ti årene, og de har dermed ikke en aktiv vaksine.

– Jeg har aldri tatt vaksinen, skyter Wold inn, mens Lofsberg forteller at hun tok poliovaksine da hun var skolejente.

Grete Kjeldsberg og Bjørg Lofsberg sitter på en benk på torget i Tønsberg

Grete Kjeldsberg og Bjørg Lofsberg ble vaksinert på skolen, men de har ikke tatt oppfriskningsdoser av vaksinen.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Beskytter de uvaksinerte

Helsesøster Prydz sier alle som kan bør ta en oppfriskningsdose av vaksinene mot polio, difteri, kikhoste og stivkrampe.

– For dem som ikke kan ta vaksiner er det viktig at andre vaksinerer seg, og på den måte hindrer spredning av sykdommen. Du får de fire vaksinene i én sprøyte, sier helsesøsteren.

Grete Kjeldsberg husker polio som en skummel sykdom.

– En jeg gikk på skole med fikk polio, og døde av det. Det husker jeg. Da var det en tom pult der. Det er rart å tenke på, minnes hun.

Les også:

Positive til vaksinering

Etter å ha hørt om oppfordringene fra helsesøsteren, er de tre damene på torget i Tønsberg positive til å vaksinere seg.

– Blir det nødvendig synes jeg vi bør gjøre det.

– Kommer du til å gjøre det da?

– Ja, jeg tror det, ler Kjeldsberg.

– Hvis vi blir oppfordret til det, så får vi vel gjøre det, legger Olaug Wold til.

– Difterivaksinering også viktig

Bente Prydz sier vaksinene mot difteri, kikhoste og stivkrampe også er viktige.

– Mange vet ikke hva difteri er, men det er en veldig alvorlig luftveisinfeksjon. Og kikhoste er det mange som får. For voksne er det sjelden farlig, men om du smitter et lite barn, kan det bli svært alvorlig.

– De som skal ut å reise, eller av andre grunner utsettes for økt smittepress, anbefaler vi at spanderer på seg en oppfriskningsdose med difteri, kikhoste, stivkrampevaksine. Det bør de hvis det har gått mer enn ti år siden forrige gang, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Synne Sandbu.

Helsesøsteren tror mange voksne ikke vet eller tenker på at vaksinen de fikk på skolen må friskes opp.

– Vi er flinke til å vaksinere oss dersom vi skal på ferie til utlandet, men vi bør bli bedre på å friske opp vaksinene vi får som barn, sier Prydz.