Hopp til innhold

Barn får stadig oftere i seg snus

Her er Folkehelseinstituttets råd dersom barnet ditt skulle fått i seg snus.

Kaster snus

PORSJONSSNUS: Det er særlig porsjonssnus barn får i seg, ifølge Folkehelseinstituttet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I fjor ble Giftinformasjonen kontaktet 491 ganger etter at barn under ti år hadde spist snus. Dette er mer enn en fordobling fra 2010.

Det er Folkehelseinstituttet som presenterer tallene onsdag morgen.

– Heldigvis spiser barn sjelden store mengder av snus, men det forekommer, sier Mari Tosterud. Hun er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen.

Gjør dette om barnet har spist snus

Hvis barnet ditt har fått i seg litt snus er det viktig at du plukket ut rester av snus fra munnen og så gir litt drikke. Om barnet har suttet litt på eller svelget en brukt porsjonssnus blir det sjelden symptomer ut over litt oppkast.

Har de spist mer vil Giftinformasjonen gjerne kontaktes. Hvor mye barnet har spist, alder på barnet og hvor lenge de har hatt snusen i munnen blir brukt for å vurdere om barnet bør til lege eller sykehus. Snus er faktisk farligere om barnet har det lenge i munnen enn om de svelger det med en gang.

Snus kan påvirke både hjertet og bevissthet om barnet har fått i seg en tilstrekkelig dose. Får barnet symptomer utover kvalme og lett oppkast bør lege kontaktes. Symptomene man skal være oppmerksom på er kaldsvette, svimmelhet, om barnet blir sløvt eller virker oppjaget eller sint.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Tre timer uten symptomer

Ifølge Folkehelseinstituttet vil faren for forgiftning normalt være over dersom det har gått tre timer siden barnet spiste snusen og det ikke har kommet symptomer.

– Det er viktig å være klar over at også de elektroniske sigarettene som noen importerer selv, har nikotinholdig væske som er svært giftig for barn, legger Tosterud til.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark