Hopp til innhold

– Han orker ikke lenger å snakke

– Han har vært gjennom så mye at han har blitt stille, sier Kari Hilde French som det siste året har bodd i Kongo hvor sønnen sitter fengslet.

Joshua French

Joshua French er, etter enda en dom i februar, fire ganger dødsdømt og to ganger dømt til livsvarig fengsel.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Joshua French har sittet i fengsel i Kongo i fem og et halvt år. Det siste året har moren hans, Kari Hilde French, bodd i Kongo. Hun besøker sønnen hver eneste dag.

– Jeg er her på en måte ufrivillig, men det er veldig viktig at jeg er her for Joshuas del, sier hun til NRK.no. – Jeg kommer med mat og drikke til ham. Jeg er den han stoler på, fortsetter hun.

Joshua French er svært preget av situasjonen, og moren sier hun ikke vet hvor lenge han kommer til å overleve i Kinshasa.

– Han sier veldig lite nå, han orker egentlig ikke å snakke. Han har vært gjennom så mye at han har blitt stille. Han er veldig sterk og har allerede holdt ut lenger enn de fleste nordmenn ville klart.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kari Hilde French i Kongo

Kari Hilde French tar med seg mat og drikke til sønnen hver dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Fakkeltog i Oslo

Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden 2009, dømt til døden. Han og avdøde Tjostolv Moland ble tiltalt for drap på sjåføren Abedi Kasongo i mai 2009. French ble også beskyldt for spionasje. I februar ble han dømt til livsvarig fengsel for drap på cellekameraten Tjostolv Moland.

Lørdag arrangeres det nok en gang fakkeltog for French. Ved fakkeltoget i fjor deltok mellom 200 og 500 mennesker i Oslo.

Kari Hilde French sier at både hun og sønnen er glade for at folk hjemme i Norge fremdeles støtter opp om målet om å få Joshua hjem.

– Det betyr veldig mye for meg. Det er oppmuntrende for oss at såpass mange er engasjert i denne saken. Joshua er veldig glad for alt som blir gjort på hans vegne.

Les også:

En av arrangørene av fakkeltoget, Arvid Gramstad, mener den fengslede nordmannen ikke ville overlevd uten morens støtte.

– Hun gjør en viktig jobb. Hun har en veldig begrenset mulighet til å se ham – rundt 40 minutter hver dag. Ellers er han overlatt til seg selv, sier han.

Nå håper Gramstad at norske myndigheter vil få Joshua French tilbake til Norge før det er for sent.

UD fortsatt i dialog med myndighetene i Kongo

– Vi prøver fortsatt å få kongoleserne til å akseptere en løsning der French får lov til å reise tilbake til Norge, men det har vi ikke fått aksept for, sier Frode Overland Andersen. Han er kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet.

– Den humanitære situasjonen til French er en av grunnene til at vi har vært veldig engasjert og fulgt han opp i Kongo, nettopp for å sikre at han får soningsforhold som er tilpasset helsetilstanden hans, legger han til.

Andersen opplyser at de vil fortsette å ta opp saken med kongolesiske myndigheter.

– Men slik de ser det, er han dømt i en kongolesisk rett og skal sone. Dette er ikke en lett sak å løse.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark