Hopp til innhold

Anbefaler skogflåttvaksine

Folkehelseinstituttet går ut med en anbefaling for å unngå flått-overført hjernehinnebetennelse hos barn og voksne som ofte får flåttbitt.

Flått

BØR VAKSINERE NÅ: Dersom du ofte vandrer i skog og mark bør du vurdere å ta en vaksine mot TBE-smitte nå.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Skogflåttencefalitt (tick-borne encephalitis, TBE) skyldes en infeksjon med TBE-virus. Viruset kan overføres fra infisert flått til menneske ved flåttbitt og kalles ofte for flått-overført hjernebetennelse

Foreløpig finnes det ingen kur for dem som allerede er smittet, men det finnes vaksine mot sykdommen. Vaksinen beskytter kun mot TBE, ikke mot flåttbitt eller andre flåttbårne infeksjoner som for eksempel borreliose.

Flere tilfeller langs kysten

Ifølge Folkehelseinstituttet er risikoen for smitte ut fra dagens kunnskap størst i kystområder i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold og i tilgrensende geografiske områder.

Men det er også smittefare ved kysten i Østfold og i kystnære strøk i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

– Barn og voksne som ofte får flåttbitt i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon, råder Folkehelseinstituttet.

Disse anbefalingene gjelder både fastboende og besøkende. Særlig skogsarbeidere, orienteringsløpere og personer som bor i telt, går tur eller opp­holder seg mye i «flått-terreng» i områder med kjent risiko for TBE-smitte.

Bør vaksineres nå

Dersom du tilhører en av disse gruppene ovenfor så bør du vaksinert deg så fort som mulig, for det anbefales å begynne vaksinasjonen i god tid før flåttsesongen.

Vaksine kan fås ved henvendelse til fastlege.

Generelt er forekomsten av TBE lav i Norge. I perioden 1994 til 2014 er 106 personer diagnostisert med TBE. 87 av dem var smittet i Norge, 18 i utlandet og 1 person fikk smitten fra ukjent smittested.