Hopp til innhold

Advarer mot bruken av denne

Flere forsikringsselskaper advarer mot bruken av såkalte alt i ett-lommebøker. Det blir som å servere tyver våre personlige eiendeler på et sølvfat, mener assisterende direktør i Europeiske Reiseforsikring.

Mobillommebok

MOBILLOMMEBOK: Det er en mobillommebok som denne, som flere forsikringsselskaper NRK har vært i kontakt med, mener er uklok å bruke.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Jeg har den i lomma foran, så det er ingen som får tatt lommeboka mi, forteller Ken som vi møter på brygga i Tønsberg.

Han og kameraten har tatt en pause fra jobben, og tar seg en is i sola. Da NRKs reporter kommer bort, og spør om de kjenner til mobiletuiet med kort – og seddelholder begynner de å le, før Ken fisker opp sin lommebok. Han sverger til alt i ett-varianten, mens Arnt har lommebok og mobil hver for seg.

Man serverer alle sine eiendeler på et sølvfat

Emma Elisabeth Vennesland - Europeiske reiseforsikring

Du har hele livet på mobilen uansett, så hvis det blir stjålet må du bare ringe og sperre kortet og fjernslette telefonen via iTunes for eksempel, sier Ken mens kameraten rister på hodet.

Mobillommebok

MOBIL OG KORT: Kameratene Ken og Arnt er uenige om hvem som har den sikreste lommeboka. Ken sverger til en alt i ett-løsning, mens Arnt holder mobil og kort hver for seg.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Det der er selvmotsigende. Hvis han mister lommeboken, mister han alt. Det virker rett og slett tåpelig å ha alt på ett sted, sier Arnt.

Konsekvensene blir fort store

Nettopp at konsekvensene blir så store dersom en slik lommebok skulle havne i feil hender, gjør at forsikringsselskapene advarer folk å bruke den.

Man serverer alle sine kjære eiendeler på et sølvfat.

Emma Elisabeth Vennesland

SPRE RISIKOEN: Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring sier det handler om å spre risikoen.

Foto: Europeiske reiseforsikring

Det sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Du må spre risikoen, du må ikke gå rundt med alt på samme sted, sånn som med disse lommebøkene.

Vennesland sier det handler om å legge hindringer i veien for tyvene, ikke motsatt.

Stine Lynn Renberg og Daniel Stensnes

LOMMEBOK: Stine Lynn Renberg har en alt i ett-lommebok, men hun bruker den sjelden. Daniel Stensnes sverger til å holde lommebok og mobil hver for seg.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Det er sikkert praktisk, men jeg synes ikke det er en god idé. Det handler om å være sin egen sikkerhetssjef, og legge hindringer i veien for tyvene.

Får fort store konsekvenser

Banksjef i DNB Tønsberg Øystein Dyre-Hansen mener også det er en dårlig ide å ha alt i samme lommebok.

Jeg er tilbøyelig til å se at det kan være praktisk, men mister man denne lommeboken, mister man både mobil og kort.

Øystein Dyre- Hansen

BANKSJEF: i DNB Tønsberg Øystein Dyre-Hansen synes det er mest fornuftig å holde mobil og kort for seg. Han understreker også viktigheten av skjermkoder på mobilen.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

I tillegg til å spre risikoen, altså å ha mobil og kort for seg, oppfordrer banksjefen alle til å ha kode på telefonen, for å hindre at skaden ved et tyveri blir større enn nødvendig.

Det er viktig at alle laster ned skjermkoden på sin mobil. Du bør heller ikke skrive ned kodene til kort og andre ting på mobilen. De må du memorere og ha i hodet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark