Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell og rapporter fra flere målestasjoner langs kysten hver uke. Nå fraråder de å spise blåskjell fra flere steder i Oslo-området og Østlandet, blant annet Larvik.
Varslet ble publisert fredag 9. oktober og gjelder frem til fredag 16. oktober. Målingen er gjennomført ved Børrestadbukta i Larvik.
På målestedet i Tønsberg oppgis det ikke noe råd for om blåskjellene er spiselig eller ikke. Men Mattilsynet oppfordrer til å være forsiktige hvis rådene veksler langs samme kyststripe.
Blåskjell kan høstes og spises hele året, men algegifter kan forekomme til alle årstider. Det er ikke mulig å se, lukte eller smake om skjellene er giftige.
Algegiftene man i hovedsak ser etter er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift, opplyser Matportalen.no