Frokost/Sonja Wigenstam - – Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam. - Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam.

Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Stå opp et kvarter før og lag frokost til barna

Helsesøster opplever at stress i hverdagen er en årsak til at mange foreldre hopper over frokosten, og barna tar etter dem.

Visste du at matvaner går i arv og at foreldre ofte har skylden for at barn ikke spiser frokost? Det kommer frem i en fersk forbrukerundersøkelse utført av Synovate på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Vestfold er det fylket i Norge der færrest barn spiser frokost hver dag. Bare 62 prosent i gruppen som er spurt oppgir at de spiser frokost hver dag.

– Dersom mor, far, eller den som har ansvaret for barna selv ikke spiser frokost kan det være vanskelig å motivere morgentrøtte barn til å spise.

Hvor viktig er frokosten hjemme hos deg? Diskuter nederst i artikkelen.

Stress får skylden

I snart 20 år har Sonja Wigenstam arbeidet som helsesøster. Hun kaller matvanene en kulturarv som stadig er i forandring. Stress i hjemmet tror Wigenstam er hovedårsaken til at frokosttradisjonen er i endring.

Det er altfor mye stress i hverdagen. Ofte ser vi at foreldrene og barna er slitne og ikke orker å spise. Barna spiser kanskje heller litt frukt i første skolefrikvarter, og det er ikke bra nok, sier hun.

Hun peker på at du som forelder er en rollemodell for barnas frokostvaner.

– Roen, kulturen og foreldrenes symbolverdi er kjempeviktig.

Spør alltid om barna har spist

På helsestasjonen iTønsberg der Wigenstam har ansvaret, har det blitt standard å spørre foreldrene som kommer dit om barnet deres har spist frokost. Som regel svarer de ja, hvis ikke må fakta legges frem på bordet.

– Frokosten er trolig den viktigste energikilden. Den skal dekke 20–25 prosent av det du spiser i løpet av dagen. Skolebarn lærer bedre med en god frokost i magen, sier hun.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

  • Svart røyk kom fra bål

    Brannvesenet rykket ut til i Sandefjord etter melding om svart røyk nord øst for Torp i ettermiddag. Da brannvesenet kom fram viste det seg at det var et bål med kvister og at situasjonen var under kontroll.

  • Hognses foreslått til toppkandidat

    Nominasjonskomiteen i Vestfold Høyre har innstilt Rune Hogsnes fra Tønsberg på førsteplass til fylkestinget. De andre toppnavnene på lista er Lene Camilla Westgaard-Halle fra Larvik og Jon Olav Knotten fra Re. Den endelige lista blir vedtatt på Vestfold Høyres nominasjonsmøte den 8. november.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.