Frokost/Sonja Wigenstam - – Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam. - Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam.

Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Stå opp et kvarter før og lag frokost til barna

Helsesøster opplever at stress i hverdagen er en årsak til at mange foreldre hopper over frokosten, og barna tar etter dem.

Visste du at matvaner går i arv og at foreldre ofte har skylden for at barn ikke spiser frokost? Det kommer frem i en fersk forbrukerundersøkelse utført av Synovate på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Vestfold er det fylket i Norge der færrest barn spiser frokost hver dag. Bare 62 prosent i gruppen som er spurt oppgir at de spiser frokost hver dag.

– Dersom mor, far, eller den som har ansvaret for barna selv ikke spiser frokost kan det være vanskelig å motivere morgentrøtte barn til å spise.

Hvor viktig er frokosten hjemme hos deg? Diskuter nederst i artikkelen.

Stress får skylden

I snart 20 år har Sonja Wigenstam arbeidet som helsesøster. Hun kaller matvanene en kulturarv som stadig er i forandring. Stress i hjemmet tror Wigenstam er hovedårsaken til at frokosttradisjonen er i endring.

Det er altfor mye stress i hverdagen. Ofte ser vi at foreldrene og barna er slitne og ikke orker å spise. Barna spiser kanskje heller litt frukt i første skolefrikvarter, og det er ikke bra nok, sier hun.

Hun peker på at du som forelder er en rollemodell for barnas frokostvaner.

– Roen, kulturen og foreldrenes symbolverdi er kjempeviktig.

Spør alltid om barna har spist

På helsestasjonen iTønsberg der Wigenstam har ansvaret, har det blitt standard å spørre foreldrene som kommer dit om barnet deres har spist frokost. Som regel svarer de ja, hvis ikke må fakta legges frem på bordet.

– Frokosten er trolig den viktigste energikilden. Den skal dekke 20–25 prosent av det du spiser i løpet av dagen. Skolebarn lærer bedre med en god frokost i magen, sier hun.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

  • Hvittingfoss til Vestfold?

    Hvittingfoss kan bli en del av Vestfold. Nå har politikerne i Kongsberg kommune sagt ja til et forslag om å utrede muligheten for det, skriver Laagendalsposten. Hvittingfoss kan dermed bli lagt inn i en ny sammenslått kommune sammen med Holmestrand og Hof. Ordfører i Kongsberg, Vidar Lande, mener derimot at Hvittingfoss fortsatt bør være en del av Kongsberg.

  • Museumsapp med vinnersjanser

    Haugar Vestfold Kunstmuseum har sammen med 6 andre norske kunstinstitusjoner kommet til finalen i en internasjonal designkonkurranse for beste kunstapp. Appen "Kunstporten" skal kjempe mot apper fra Museum of Art i Melbourne og Van Gogh Museum i Nederland. Offentliggjøringen av vinnerne skjer i Sydney 7. november.

  • Høy strykprosent

    Ingen ingeniørstudenter stryker så ofte som studentene ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Ifølge Dagens Næringsliv er strykprosenten 21,7 ved høgskolens ingeniørlinjer. Skolen har tatt grep for å få ned tallet, blant annet med ekstraundervisning og flere obligatoriske innleveringer.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.