Frokost/Sonja Wigenstam - – Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam. - Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam.

Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Stå opp et kvarter før og lag frokost til barna

Helsesøster opplever at stress i hverdagen er en årsak til at mange foreldre hopper over frokosten, og barna tar etter dem.

Visste du at matvaner går i arv og at foreldre ofte har skylden for at barn ikke spiser frokost? Det kommer frem i en fersk forbrukerundersøkelse utført av Synovate på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Vestfold er det fylket i Norge der færrest barn spiser frokost hver dag. Bare 62 prosent i gruppen som er spurt oppgir at de spiser frokost hver dag.

– Dersom mor, far, eller den som har ansvaret for barna selv ikke spiser frokost kan det være vanskelig å motivere morgentrøtte barn til å spise.

Hvor viktig er frokosten hjemme hos deg? Diskuter nederst i artikkelen.

Stress får skylden

I snart 20 år har Sonja Wigenstam arbeidet som helsesøster. Hun kaller matvanene en kulturarv som stadig er i forandring. Stress i hjemmet tror Wigenstam er hovedårsaken til at frokosttradisjonen er i endring.

Det er altfor mye stress i hverdagen. Ofte ser vi at foreldrene og barna er slitne og ikke orker å spise. Barna spiser kanskje heller litt frukt i første skolefrikvarter, og det er ikke bra nok, sier hun.

Hun peker på at du som forelder er en rollemodell for barnas frokostvaner.

– Roen, kulturen og foreldrenes symbolverdi er kjempeviktig.

Spør alltid om barna har spist

På helsestasjonen iTønsberg der Wigenstam har ansvaret, har det blitt standard å spørre foreldrene som kommer dit om barnet deres har spist frokost. Som regel svarer de ja, hvis ikke må fakta legges frem på bordet.

– Frokosten er trolig den viktigste energikilden. Den skal dekke 20–25 prosent av det du spiser i løpet av dagen. Skolebarn lærer bedre med en god frokost i magen, sier hun.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.
Fartsskriver mnipuleringsutstyr skjermbilde - 600 euro koster utstyret som på flere måter kan manipulere vogntogenes digitale fartsskrivere. - Foto: Birger Kjølberg / NRK

Betal fem tusen kroner, og du kan lure fartsskriveren

Statens vegvesen har avdekket at de nye digitale fartsskriverne i bruk i tungtransporten langt fra er sikre. For fem tusen kroner kan hvilken som helst europeisk lastebilsjåfør kjøpe utstyr som gjør det mulig å manipulere fartsskriverne, både mens de kjører og i ettertid.

Les saken

Siste nytt

  • «Villmannskjøring» på E18

    Politiet fikk melding om to biler som drev med «villmannskjøring» på E18 ved Kopstad. Begge ble stoppet av politiet. Bilførerne, menn på 26 og 21 år fra distriktet, har ifølge politiet historikk på trafikale forhold og kjørte uten gyldige førerkort. Juristen besluttet derfor å beslaglegge begge bilene.

  • Gull i kjøttfag

    Det ble tre medaljer til Vestfold da 330 unge deltok i Yrkes-NM i Trondheim. Martin Grønvold fra Meny Råel tok førsteplass i kjøttfaget, Martin Hvidsten fra Toyota Horten tok 2. plass i bilskadefaget, mens Vincent Dakay Henriksen fra Dag Arne Nilsen AS tok 2. plass i murerfaget.

  • Ikke arbeidsulykke

    Personen som falt og slo hodet i Horten, falt om på grunn av sykdom, melder politiet.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Jenter i Etiopia og Malawi skal få økt selvstendighet og større innflytelse over sitt eget liv takket være årets Operasjon dagsverk. I år feirer folkehøgskolene i Norge150-årsdag. Skiringssal folkehøgskole i Sandefjord markerer jubileet med en demokratikonferanse. Gunn Birgirsdotter har skrevet boka "Pingla", en naturbok for barn. Når kommer vinteren? Vi spør en klimaforsker om hvordan været ser ut fremover.
Synth-popens tid er ikke forbi. Nå er Tønsbergduoen Argh klare med sitt første hele album. Skjærer du ut gresskar for å pynte til Halloween, og står igjen med en haug gresskarkjøtt og kjerner som du bare slenger i søpla? Gresskaroppskrifter kommer din vei i dag. Du får også høre den fantastiske historien om hun som bare ville hjelpe en svane, og som endte opp med å bli jaget jordelangs. Og vinneren av gårsdagens poesislam i Horten kommer til oss i dag...