Frokost/Sonja Wigenstam - – Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam. - Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam.

Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

– Stå opp et kvarter før og lag frokost til barna

Helsesøster opplever at stress i hverdagen er en årsak til at mange foreldre hopper over frokosten, og barna tar etter dem.

Visste du at matvaner går i arv og at foreldre ofte har skylden for at barn ikke spiser frokost? Det kommer frem i en fersk forbrukerundersøkelse utført av Synovate på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Vestfold er det fylket i Norge der færrest barn spiser frokost hver dag. Bare 62 prosent i gruppen som er spurt oppgir at de spiser frokost hver dag.

– Dersom mor, far, eller den som har ansvaret for barna selv ikke spiser frokost kan det være vanskelig å motivere morgentrøtte barn til å spise.

Hvor viktig er frokosten hjemme hos deg? Diskuter nederst i artikkelen.

Stress får skylden

I snart 20 år har Sonja Wigenstam arbeidet som helsesøster. Hun kaller matvanene en kulturarv som stadig er i forandring. Stress i hjemmet tror Wigenstam er hovedårsaken til at frokosttradisjonen er i endring.

Det er altfor mye stress i hverdagen. Ofte ser vi at foreldrene og barna er slitne og ikke orker å spise. Barna spiser kanskje heller litt frukt i første skolefrikvarter, og det er ikke bra nok, sier hun.

Hun peker på at du som forelder er en rollemodell for barnas frokostvaner.

– Roen, kulturen og foreldrenes symbolverdi er kjempeviktig.

Spør alltid om barna har spist

På helsestasjonen iTønsberg der Wigenstam har ansvaret, har det blitt standard å spørre foreldrene som kommer dit om barnet deres har spist frokost. Som regel svarer de ja, hvis ikke må fakta legges frem på bordet.

– Frokosten er trolig den viktigste energikilden. Den skal dekke 20–25 prosent av det du spiser i løpet av dagen. Skolebarn lærer bedre med en god frokost i magen, sier hun.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

 • Ga seg over

  Tønsberg sentrum: Kvinne i 20-årene anmeldt for besittelse av narkotika . Erkjente forholdet og sa seg villig til å vedta et forelegg, melder politiet. Kvinnen blir også anmeldt for naskeri av klær fra en forretning.

 • Forfalsket bankkort

  To personer er dømt for å ha forfalsket bank- og kredittkort og kjøpt datamaskiner og andre elektriske artikler. De tok også ut et stort beløp i kontanter og oppretta kjøpskonto i andres navn. En mann på 26 år er i Sandefjord tingrett dømt til halvannet år i fengsel. Hans partner, en kvinne på 28 år, er dømt til 176 timer med samfunnsstraff. De to må også ut med over 100 000 kroner i erstatning.

 • Telefonproblemer hos Fylkesmannen

  Fylkesmannens telefonsystem og sentralbord er ute av drift på grunn av en feil hos leverandøren. Det arbeides med å rette feilen, men det er usikkert hvor lang tid det vil ta. Feilen gjør at både inn- og utgående samtaler ikke kommer fram.

 • Legger lenser på Hvasser - Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen /
  Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

  Oljevernøvelse fortsetter

  Øvelsen «Ytre Oslofjord 2014» fortsetter i dag. Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning i Vestfold legger nå ut lenser på fjorden i Sandøsund på Hvasser. 200 personer og et 20-talls fartøy fra både Norge, Sverige og Danmark er med på øvelsen.