Hopp til innhold

– Spedbarn får ikke blåmerker av seg selv

Et lite spedbarn blir båret inn på sykehuset med hevelse på hodet på størrelse med en knyttneve. Spørsmålet er: hvordan har det skjedd? Nå skal et nytt kurs gjøre helsepersonell flinkere til å se tegn på barnemishandling.

Fagdirektør Anita Schumacher og Radiograf Carina Skantz.

RØNTGEN: En bamse kan være god å ha dersom man synes røntgenmaskinen er litt skummel.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Det handler om å bli flinkere til å lese de tegnene man får fra barna, og ikke være redd for å melde inn saker, sier radiograf Carina Skantz.

Et lite spedbarn blir båret inn på radiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold med en hevelse på hodet på størrelse med knyttneve. Spørsmålet som melder seg for Skantz er: hvordan har dette skjedd?

– Foreldrene svarer at de ikke vet.

Små barn med blåmerker, beinbrudd og indre blødninger. Episoder som disse er ikke unike for Skantz og hennes kolleger.

Jeg har hatt ungdom med skjerf knyttet tett rundt halsen. Når de tar det av, vises tydelige merker etter kvelertak.

Ønsker å bli tryggere

Radiografen med over 30 års fartstid i yrket har de siste årene jobbet med et interaktivt læringsprogram for å øke bevisstheten rundt barnemishandling og omsorgssvikt.

e-læringsprogram

INTERAKTIVT: Programmet skal lære helsepersonell å kjenne igjen tegn på omsorgssvikt og mishandling

Foto: Skjermdump fra E-læringsprogrammet

– Jeg håper vi kan bli mer bevisst på signalene man skal se etter, at man tør å snakke sammen, og at vi kan jobbe mer tverrfaglig. Hensikten er også å vise at det ikke er farlig å melde feil. Det er vi for redde for, sier Skantz.

I kjølvannet av Christoffer-saken, der åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle døde som følge av mishandling, så sykehuset behovet for større trygghet i håndteringen av lignende hendelser. Fagdirektør ved Sykehuset i Vestfold, Anita Schumacher, kaller programmet et stort skritt i riktig retning.

– Det handler om å bli mer bevisst, men også konkret å vise skademekanismer, å lære hvilke ting man bør være oppmerksom på i samspillet mellom omsorgspersoner og barn, sier hun.

I dag er det bare sykehuset i Vestfold som har tilgang til programmet, men Skantz mener både flere sykehus og privatpersoner har godt av å øke sin bevissthet rundt barnemishandling. Alle har et ansvar.

Trenger mer trygghet og kunnskap

Barnemishandling og omsorgssvikt er vanskelig, men det skjer, og det må vi hele tiden ha i bakhodet, sier Skantz.

Vold i hjemmet

ETT AV TI: Rundt ett av ti barn har opplevd mishandling eller omsorgssvikt i en eller annen form, sier Kantz.

Foto: Colourbox.com

Rundt ett av ti barn har opplevd mishandling eller omsorgssvikt i en eller annen form. Et lite barn får ikke blåmerker av seg selv, sier hun.

Hun får støtte fra Schumacher. Hun mener lærdommen er livsviktig.

Vi vet at med en gang vi melder en sak inn til politiet eller barnevernet, så setter vi i gang en prosess. Noen ganger er det riktig, men ikke alltid, sier Schumacher.