Hopp til innhold

– Mange er i samme situasjon

Selv om 70 prosent av personer med epilepsi blir kvitt anfall, havner halvparten utenfor full deltakelse i arbeidslivet. Det viser statistikk fra Norsk Epilepsiforbund.

Ole Jørgen Holand ved Nav-kontoret

Ole Jørgen Holand ved Nav-kontoret i Sandefjord.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– En stor andel av disse personene ønsker å komme seg ut i arbeidslivet, sier generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund, Henrik Peersen.

Onsdag fortalte NRK.no om Ole Jørgen Holand fra Sandefjord. Han er kvitt epilepsianfallene som gjorde ham uføretrygdet, og vil ut i jobb. Men han synes det er vanskelig å skaffe seg en jobb, og føler Nav møter ham med en kald skulder når han ønsker råd og hjelp.

Ønsker råd

Henrik Peersen

Generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund, Henrik Peersen.

Foto: Norsk Epilepsiforbund

Peersen sier Holand slett ikke er alene, og at de ukentlig får henvendelser fra personer som står utenfor arbeidslivet men ønsker å bidra mer.

– På tross av at rundt 70 prosent av personer med epilepsi blir anfallsfrie, havner nærmere 50 prosent utenfor full deltakelse i arbeidslivet. Mange av disse ønsker å bidra uten at de får muligheten.

Av dem som kontakter epilepsiforbundet, ønsker mange råd og hjelp til hvordan de kan skaffe seg en jobb, sier Peersen.

– De etterlyser god veiledning og rådgivning. Det finnes en rekke gode støtteordninger som både arbeidsgivere og arbeidstakere burde hatt mer informasjon om enn de har i dag.

– I tillegg er det et problem at mange ikke vet hva diagnosen epilepsi innebærer, sier han.

– Må ordne det selv

Ole Jørgen Holand har kontaktet rundt 40 mulige arbeidsgivere, men er ikke sikker på om han går fram på riktig måte for å skaffe seg jobb. Derfor ønsker han hjelp fra Nav.

– De sier de ikke kan hjelpe meg og at jeg må ordne det selv. Men å for eksempel få noen tips om jobber som kunne vært aktuelle hadde vært til stor hjelp, sa Holand til NRK.no.

I forbindelse med hans sak uttalte leder for Nav Sandefjord, Svein Greger, at de slett ikke ønsker å møte folk med en kald skulder.

– Det er av og til forskjeller mellom enkeltpersoners ønsker og behov og det vi kan tilby. Det er ikke mulig å aktivisere alle som ønsker det. Til det er det for få tiltaksplasser og tilrettelagte arbeidsplasser, både kommunalt og i det ordinære arbeidslivet, sa Greger.

Han understreket at hovedmålet er å få folk ut i arbeid, og at han bare kan uttale seg på generelt grunnlag.

Ole Jørgen Holand

Inntil videre er Ole Jørgen Holand 100 prosent uføretrygdet.

Foto: Henrik Bøe / NRK