Hopp til innhold

– Flere er ikke klar over reglene

Drømmer du om egen strand?

Sandstrand

SØKNADSPLIKTIG: En egen sandstrand kan være fristende, men det er ikke fritt frem å legge på sand. (illustrasjonsbilde)

Foto: Odd Rømteland / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

På denne tiden av året er det stor aktivitet på hytter og hus i Vestfold, og kanskje frister det å etablere en egen strand om du bor langs sjøen. I så fall kan det lønne seg å sjekke regelverket først.

Ifølge plansjef hos Fylkesmannen i Vestfold Hanna Fossen-Thaugland, er det mye usikkerhet, både blant privatpersoner og kommuner, rundt hvordan regelverket fungerer.

Søk før du bestiller sand

– Det er viktig at man er klar over at i de aller fleste tilfeller så er slike tiltak søknadspliktige. Som privatperson må man henvende seg til kommunen og forespørre dem om hvordan man skal gå frem, før man faktisk bestiller sand for utelegging på egen strand, sier Fossen-Thaugland.

– Er det mange som bryter reglene?

– Ja. I hvert fall har vi erfart det tidligere at mange privatpersoner, antageligvis i god tro, henvender seg direkte til firmaene som leverer sand, og får det lagt på. Vi får meldinger fra publikum om at disse båtene er i farvannet og at sand legges ut, uten at det er gitt tillatelse.

– Hva er konsekvensene?

– Det er en grunn til at det ikke ligger sand der fra før. Det er fordi det driver av stranda. Erosjonen er ofte ganske kraftig, sånn at sanden heller driver utover og legger seg som et lag på sjøbunnen, hvor det lever et ganske stort antall dyr. Det er et viktig naturmangfold å ta vare på.

Tommelfingerregel

Plansjefen har forståelse for at ikke alle kjenner reglene, men sier at en grei tommelfingerregel er å kontakte kommunen før man utfører nesten noe som helst på hytta eller huset sitt i hundremetersbeltet.

– Det er strenge regler, og det skal ikke så mye til før ting er søknadspliktig i det området, sier hun.

– Er det vanskelig å få ja til å etablere egen strand?

– Det er kommunen som avgjør søknadene, men vår praksis er i hvert fall streng. Det er ganske strenge statlige føringer, og naturen på sjøen og på land i hundremetersbeltet er underlagt et særskilt vern.

Alle fikk avslag

Avdelingsingeniør på byggesaker i hyttekommunen Tjøme, Hans Petter Abrahamsen, forteller at kommunen mottok rundt ti søknader om kunstige strender i fjor.

– Alle fikk avslag, og hittil i år har jeg ikke registrert noen søknader, sier han til NRK.

Tidligere opplevde også han at det var en del misforståelser rundt regelverket blant hus- og hytteeiere, men kan nå fortelle at disse er rettet opp i.

– Det er ikke et problem hos oss. Om noen fyller på sand uten tillatelse, blir vi raskt varslet og tar raskt hånd om det, sier han.