Hopp til innhold

– Eliminer de åpenbare brannfellene

Dødsbrannstatistikken viser at det er flest eldre som dør i brann. En ny undersøkelse viser at én av tre er bekymret for brannsikkerheten hos sine foreldre og besteforeldre.

Brann i hus

Så ille kan det går dersom det begynner å brenne i en tørrkokt kjele for eksempel. (bildet er fra en øvelse i Tønsberg).

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I spørreundersøkelsen, gjennomført av TNS Gallup for Norsk brannvernforening og KLP Skadeforsikring, kommer det også frem at hele 16 prosent av de pårørende oppgir at de kjenner til tilfeller av brann eller branntilløp hjemme hos de eldre.

– Vi har hatt fire dødsbranner i Vestfold i år, tre av dem innenfor Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB) sitt området, og alle personene som døde var i det vi kaller risikogruppen, hvor blant annet alder er en faktor. Det sier informasjonsrådgiver i VIB, Art Folvik.

Les også: Har du disse brannfellene hjemme?

Enkle forholdsregler kan redde liv

– Eldre har ofte større utfordringer enn andre når det gjelder å oppfatte, reagere og evakuere raskt nok når det brenner, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at sju av ti nordmenn regner seg som pårørende for en eller flere eldre som bor i egen bolig.

Her har vi en fantastisk ressurs i det forebyggende arbeidet. Jeg tror vi kan unngå branner og redde liv hvis vi alle bare bryr oss litt mer, sier direktør Elin Evjen i KLP Skadeforsikring. Hun oppfordrer alle pårørende til å bruke noen minutter på brannsikkerheten når vi besøker de gamle i julen.

Arnt E. Folvik

Informasjonsrådgiver i VIB, Arnt Folvik, sier pårørende generelt er flinke til å gjennomgå brannsikkerheten i boligene til de eldste i familien.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Og det er Folvik i VIB enig i. Han sier at de fleste pårørende er veldig flinke til å passe på brannsikkerheten hos de eldre, men det kan alltid bli bedre.

– Hvis en bare reflekterer litt rundt det, så finnes det enkle grep en kan ta for å eliminere de åpenbare brannfellene, sier Folvik.

Han peker da blant annet på å sørge for at røykevarsleren er i orden, eventuelt skaffe en vibrerende alarm som lyser dersom brannalarmen går, og den eldre har dårlig hørsel. Også komfyrvakt kan være lurt å installere, og det å sikre gode, fremkommelige rømningsveier er viktig.

Norsk brannvernforening og KLP Skadeforsikring har sammen etablert informasjonsprosjektet «Bry deg før det brenner», der hensikten er å motivere pårørende til å gjøre tiltak for å bedre brannsikkerheten hos gamle foreldre og besteforeldre. Pårørende oppfordres til å følge siden facebook.com/brydegfordetbrenner for gode råd om hva man bør gjøre.

Mye lys i mørketiden

Spesielt i høstmånedene og i jula er det koselig med levende lys. Har en eldre i familien som er glade i levende lys kan det være greit å sjekke at ikke det finnes brannfeller i nærheten av lysene.

– Brukes det for eksempel brennbare lysmansjetter eller juledekorasjoner med mye brennbar pynt? Står lysene stødig, og i trygg avstand fra gardiner og lignende? Står telys for tett, eller i lukkede telysholdere? Er det fare for at tente lys kan bli glemt? Et fint gavetips er såkalte flammeløse stearinlys. Disse går på batterier, men gir samme stemning som levende lys, sier Evjen.

Samarbeider med hjemmetjenesten

Vestfold interkommunale brannvesen jobber nå med et prosjekt de kaller "Trygg hjemme". Her samarbeider brannvesenet med hjemmesykepleien.

I dag er det slik at brannvesenet forsøker å bistå eldre, som ikke har pårørende, med å sjekke at boligen deres er brannsikret. Men jobben blir enklere for brannvesenet dersom de har med hjemmetjenesten på laget, som kan varsle om det trengs utbedringer.

– Målet er å lære opp de som arbeider i hjemmetjenesten, og som er hjemme hos eldre hver dag, til å oppdage og deretter eliminere typiske brannfeller, avslutter Folvik.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark