Hopp til innhold

– Mange velger å ta en snarvei

Antidoping Norge har snakket med Vestfold-ungdom ned i 10.-klassealder som vurderer å bruke doping for å oppnå drømmekroppen.

En som trener.

Ifølge Antidoping Norge er doping mer utbredt enn vi tror. (illustrasjonsbilde)

Foto: Illustrasjonsbilde

Rundt omkring på skolene i Vestfold forteller ungdom om doping i et miljø nær dem. Det bekymrer Antidoping Norge, som mener doping er mer utbredt enn vi liker å tro.

Det er heller ikke så lett å oppdage.

– Det er ikke som med andre rusmidler – at ungdommene begynner å bli sløve og er borte fra skolen. I alle fall ikke i starten, sier Therese Torgersen i Antidoping Norge og fortsetter:

Therese Torgersen smiler til kameraet iført en grå hettejakke.

Therese Torgersen jobber for å forebygge doping blant ungdom.

Foto: Linn Løkken / NRK

– De gjør ting vi i utgangspunktet ønsker at ungdommene våre skal gjøre. De trener, spiser sunt og får nok søvn. Men det man kan se etter, er hvis dette blir fanatisk. Altså om ungdommen blir veldig opptatt av kosthold, og av å få i seg nok proteiner. Det trenger nødvendigvis ikke å bety at de bruker doping, men hvis de vokser veldig raskt i størrelse, kan det være et tegn. Mange opplever også at atferden endres, de blir litt mer utagerende.

Les også:

Stormøte i Stokke

I kveld arrangerer idrettsrådet i Stokke et stormøte hvor dette temaet skal tas opp. Der skal Torgersen presentere et prosjekt i Vestfold som heter Lokal mobilisering mot doping.

Prosjektet er et samarbeid mellom Antidoping Norge og Vestfold fylkeskommune.

– Vi ser at det kroppspresset som ungdom opplever i dag gjennom media og sosiale medier, gjør at mange velger å ta en snarvei og bruke forbudte stoffer for å oppnå drømmekroppen.

– Hvor utbredt er doping blant ungdom?

– Vi har noen omfangsundersøkelser, men det er vanskelig å gi korrekte tall. Det er en del skjulte ting som ikke alltid kommer frem. Men det vi ser når vi er rundt på videregående skoler i Vestfold, er at dette ikke er et ukjent problem for elevene vi snakker med, sier Torgersen.

– Jeg har sett eksempler på tiendeklassinger som vurderer å bruke doping, legger hun til.

Informasjon på internett

Hun tror ikke at ungdommene er klar over skadelig doping er for kroppen.

– De søker etter informasjon på internett, og der finner en det en ønsker å finne. Mange blir overrasket når vi snakker med dem, de trodde ikke det var så alvorlig.

Dopingmidlene er ulovlige i Norge, og kommer ofte fra internett. Men det produseres også i Norge i såkalte undergrunns-laboratorier, kan Torgersen fortelle.