Hopp til innhold

– Det har blitt et mareritt

TØNSBERG (NRK): Bare minutter etter at Odd Eilerås og kona hadde signert overtakelsesprotokollen av sitt nye hus i november i fjor innså de at noe var galt. De forsøkte å holde igjen noe av kjøpesummen, men det var for sent.

Odd Eilerås

DET FØRSTE HUSET: I november i fjor kjøpte Odd Eilerås og kona sitt første hus.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

I fjor gikk 770 saker for tingretten i forbindelse med kjøp, salg og bytte av bolig og Forbrukerrådet mottar flere tusen henvendelser i året.

– For oss har dette blitt et mareritt, sier huseier Odd Eilerås.

Det over 300 kvadratmeter store huset på Tolvsrød i Tønsberg ser praktfullt ut fra utsiden. Men innvendig har det flere feil og mangler.

– Det er stående brann og berøringsfarlig elektrisk anlegg med tilløp til brann. Det er feil på ventilasjonsanlegget, pipa er satt opp uten å søke og oljetanken som ble oppgitt gravd opp og fjernet ligger fortsatt under krypkjelleren, sier Eilerås.

I tillegg har de fått en grensetvist med naboen med på kjøpet. De betalte seks millioner kroner for huset, som har stått ubebodd siden overtakelsen 1. november.

– En time eller to etter at vi hadde overtatt kommer svigerfar som er gammel el-inspektør og sier at huset har alvorlige feil og mangler.

Kort tid etter finner Skagerak Energi grove feil og anslår at hele anlegget må gjennomgås.

Nekter for feil

Selger nekter for at han visste om feilene da huset ble solgt.

– Selger har ikke hatt noe kunnskap om disse feilene, og arbeidene i boligen er også utført av håndverkere, sier Tommy Ravndal, advokat i Protector Forsikring.

Er arbeidene utført i henhold til regelverket?

– Arbeidene er utført av håndverkere, utover det har ikke selger noe kunnskap om kvaliteten på det arbeidet som er gjort.

Tilbyr reduksjon

Eilerås og kona var på tre visninger.

– Vi så på rommene, utsikt og sjekket hvor langt det var for venninna til yngstedattera og sykle hit. Vi leste gjennom hele prospektet og det vi fikk av dokumentasjon.

Nå ønsker han å heve kjøpet.

– Vi har to fulle jobber og fire barn, og har verken tid, kompetanse eller overskudd eller på noen måte lyst til å flytte inn i huset og rehabilitere dette.

Protector har tilbudt Eilerås 800 000 kroner for å utbedre feilene. Ut fra lagmannsrettspraksis antydes det at utbedringskostnadene normalt må utgjøre 15 - 20 prosent av kjøpesummen før heving er aktuelt. Protectors tilbud utgjør 13,3 prosent.

– Heving er en alvorlig beføyelse og benyttes kun i unntakstilfeller, og terskelen for det er veldig høy. Som et utgangspunkt vil prisavslag være riktig når manglene kan utbedres.

– Laget for å selge

Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet sier at det først og fremst er kjøper som må ta ansvar for å skaffe og lese alt som finnes av dokumentasjon på boligen og gir følgende råd til boligkjøpere:

– Det er mye informasjon du kan hente ved å snakke med megler, selger, takstmann og kommune. Man må ikke bare se på et forbilledlig prospekt, for det sier gjerne bare litt av sannheten og er laget for å selge, sier han.