Hopp til innhold

– Bruker kortere tid å kjøpe bolig enn deksel til iPhonen

– Å gå på visning er nesten ekstremsport, sier Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet. Én av fem boligkjøp ender i boligtvist.

Muggsopp

Muggsopp i bolig som oppdages sent kan føre til boligtvister.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Det er ganske skremmende, sier Bjørntvedt, som er Forbrukerrådets regiondirektør for Buskerud, Telemark og Vestfold.

Han forteller at Forbrukerrådet arrangerer boligkjøpskurs.

– Og de er det sterkt behov for. Boligkjøp dreier seg om veldig mye penger og det er et kjøp som følger deg i mange, mange år.

Viktig jobb i forkant

– Slik systemet fungerer i dag bruker du kortere tid på boligkjøp enn på å kjøpe deksel til iPhonen din, sier Bjørntvedt.

Han anbefaler boligkjøpere sterkt å lese og skaffe seg alle relevante faktaopplysninger om den aktuelle boligen før visningen står for tur.

– Ta inn salgsoppgaver, prospekter og verditakst. Er det antydninger til noe skriftlig eller noe muntlig som tilsier at badet, kjelleren eller vinduene kan være litt dårlige er det forbehold som gjør at det straffer seg i ettertid ikke å sjekke det eller ta hensyn til det når man gir bud.

Høyt antall boligtvister

Ifølge Bjørntvedt ender én av fem boligkjøp med en eller annen form for boligtvist. Derfor mener han det er spesielt viktig at du som kjøper av bolig gjør jobben din i forkant og ikke bare ser på prospektet. Dette beskriver Bjørntvedt som meglernes glansbilde av boligen.

– Send spørsmål til megler og sørg for å få skriftlige svar. At man har det skriftliggjort er et bedre utgangspunkt. Sett deg inn i salgsoppgave, verditakst, les tilstandsrapporteringer og boligsalgsrapporteringer. Lista over dokumenter er lang, sier han.

Fagfolk på visning?

Å ha med fagfolk på visning kan være et tveegget sverd, ifølge Bjørntvedt.

– Det kan være veldig nødvendig å ha med fagfolk, men det kan være et aber å ha med seg fagfolk som ikke gjør jobben sin og oppdager det de burde. Det straffer seg i ettertid. Loven er ganske streng når det gjelder dette. Det du burde vite eller burde ha oppdaget kan du ikke komme i ettertid å klage på, sier han.