Hopp til innhold

– Plutselig gikk alt i grus

Da Kristina Harfjeld mistet sønnen sin, begynte hun å skrive for å sette ord på følelsene sine.

Kristina Harfjeld

SAVN: Kristina Harfjeld mistet sin sønn Trym, under fødselen. Hun synes det er viktig å snakke om han, og fortelle om opp- og nedturer i livet.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

«Etter hvert fikk vi også trillet det lille barnet inn til oss. Det var trist, men også en fin stund, der vi satt med det lille barnet i hendene våre».

I stua hjemme i Holmestrand sitter Kristina Harfjeld og leser opp sitt første blogginnlegg fra dagen som forandret hennes liv.

Hun og kjæresten hadde lenge ønsket seg barn. Gleden var derfor stor da Kristina i 2014 ble gravid. Ultralyden viste at de ventet en gutt, og terminen ble satt til august. Men allerede i april fikk hun veer. Det lille barnet ville ikke lenger være i mammas mage.

– Vi gledet oss veldig, men plutselig gikk alt i grus, sier hun.

Lettere å skrive ned følelser

I begynnelsen var det vanskelig å sette ord på følelsene rundt det å miste et barn. Det var lettere å skrive dem ned. Det ble starten på hennes blogg.

Bloggen er blitt et sted hvor hun kan lufte sine tanker om sorg, men også håp.

Jeg ønsker ikke at andre skal lese mine innlegg og syns synd på meg. Jeg vil at bloggen skal formidle at livet går videre. Jeg vil aldri glemme barnet vi mistet, men vi klarer å se fremover.

Sorg er relasjonelt

Trine Giving Kalstad

MER BEVISST: Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød, ber oss tenke igjennom hva vi ønsker å dele på sosiale medier.

Foto: Privat

Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB), Trine Giving Kalstad, tror mange kan ha behov for å blogge, men synes det er viktig å tenke gjennom hva vi ønsker å dele.

Hun minner om at innlegg på sosiale medier ikke må bli en erstatning for den gode samtalen.

– Dersom blogger blir en erstatning for den sosiale kontakten som skjer «live», så er det bekymringsfullt, sier Kalstad.

Vi er opptatt av at folk tenker over hva de vil dele, og hva som er greit å lese igjen om ti år, fortsetter hun.

Hun mener sorg må bearbeides gjennom sosial kontakt med andre mennesker.

– Det kan være viktig å blogge for dem som trenger det, men det er viktig å være bevisst på at bloggingen ikke fører til sosial isolasjon.

Kristina Harfjeld

SKRIVER: Kristina har valgt og ikke vise bilder av sønnen på bloggen, og er bevisst på hva hun deler med andre.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Bidrar til mer åpenhet

Kristina Harfjeld

HÅP: Kristina og samboeren venter en gutt i september 2015.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Harfjeld er enig med Kalstad. En blogg kan ikke erstatte den sosiale kontakten, men den kan bidra til mer åpenhet, tror hun.

Jeg tror en blogg kan føre til mer åpenhet rundt vanskelige temaer. Når jeg skriver at jeg har hatt en dårlig periode, opplever jeg at det er lettere for andre å snakke med meg.

Kristina og samboeren venter en gutt i september, og alt står bra til med både henne og den voksende magen, forteller hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark