Hopp til innhold

– Barna blir sjalu på mobilen

Foreldre har blikket festet til mobiltelefon og nettbrett mens de er med barna sine. – Foreldrene blir fraværende og barna føler seg tilsidesatt, sier psykolog.

Psykolog Espen Idås

– Lag regler for mobilbruken, råder psykolog Espen Idås.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– For ti minutter siden, da vi spiste frokost, så jeg på mobilen halvparten av tiden. Jeg må nok innrømme det, sier Christian Dugal.

Han går tur på brygga i Tønsberg sammen med familien, og ser foreldre med mobiltelefoner og nettbrett overalt.

– Jeg bor i Beijing, og der er det jo helt ekstremt. Men de siste årene har det blitt mer og mer av det i Norge også. Det er ikke en bra trend, sier Dugal.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christian Dugal og familien

Christian Dugal innrømmer at han ofte tar opp mobiltelefonen, også når han er sammen med Mina Dugal og barna Fabian og Chloe.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Hekta

Litt lenger borte på brygga triller Cathrine Olsvik og Andreas Aagård datteren Amanda. Cathrine har mobilen i hånden mens hun går, og innrømmer at det fort blir for mye mobil- og nettbrettbruk.

Cathrine Olsvik og Andreas Aagård

Cathrine Olsvik og Andreas Aagård sammen med datteren Amanda.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Vi har blitt hekta. Amanda ser oss nedi en skjerm hele tiden, og det skal hun jo ikke.

Barnepsykolog Espen Idås sier mange barn kan bli sjalu på mobiltelefonen eller nettbrettet, og at de kan føle seg tilsidesatt.

– Mange foreldre kjenner nå på at det har blitt litt mye. Små barn, som selv ikke har telefoner, opplever ofte at foreldrene er fraværende. Tilstedeværelsen overfor barna er nok mindre enn den var før, sier Idås.

– Mobiltelefoner blir sjekket hele tiden i alle situasjoner, kanskje bortsett fra i begravelser.

– La telefonen være igjen i bilen

Spesielt i situasjoner der barna gjør noe foreldrene skal se på, mener Idås det er viktig å være til stede for dem og ikke følge med på mobiltelefonen.

– Det kan være fotballkamper eller andre situasjoner der barna opptrer. Så kan barna føle seg tilsidesatt om de merker at foreldrene egentlig ikke er så opptatt av det de holder på med, men heller er opptatt av å se på en skjerm.

Psykologen sammenligner mobilbruken med å være avhengig av røyk, og foreslår at man setter opp enkle regler for når bruk av mobiltelefon og nettbrett ikke er greit.

– Folk må få lov til å røyke hvis de vil, men man røyker ikke inne ved bordet. På samme måte bør ikke telefoner være en del av middagen. La telefonen være igjen i bilen hvis man får gjester eller er på besøk hos noen, råder Idås.

Ferieregler

Cathrine Olsvik og Andreas Aagård sier de prøver å få bort mye av mobil- og nettbrettbruken når datteren er til stede.

– Vi må bli flinkere til å la være å sjekke Facebook eller nyheter. Men det er ikke så enkelt som man skulle tro. Det er veldig lett å dra opp mobilen, sier Aagård.

– Man er rett og slett blitt avhengig av å være oppdatert på andres liv, legger Olsvik til.

For Trond Solberg og familien er det heller ikke lett å legge bort skjermene. Ofte legger Solberg merke til at familien sitter med hvert sitt nettbrett på hvert sitt rom.

Men når familien nå er på båttur har de innført regler.

– Så lenge vi er om bord i båten er det ingen surfing på mobil eller nettbrett. Vi ser av og til film på kvelden, men ellers skal vi ikke bruke det i båten, sier Solberg.

Trond Solberg og familien sitter ved gjestehavnen i Tønsberg

Trond Solberg og familien har innført noen ferieregler.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark