Hopp til innhold

140 hvalfangere vender tilbake

Natt til søndag reiser 140 tidligere hvalfangere til Sør-Georgia hvor julen skal tilbringes.

Norsk hvalstasjon i Sør-Georgia

De siste hvalfangerne forlot øya i desember 1965.

Foto: Mikkel Isak Buljo / Privat

– Dette blir en slags pilegrimsreise for hvalfangere, selv om de har vært der før. De jobbet på hvalstasjonen på øya for 50–60 år siden, og er mellom 70 og 80 år gamle. Noen er eldre. De skal tilbake for å se dette en gang til, mens de lever.

Det sier NRKs reporter Hans Petter Reppe. Han skal være med på turen for å lage en dokumentar til dokumentarserien «Folk».

Men det er ikke bare bare å komme seg til øya i Sør-Atlanteren.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Reinsdyrjakt Sør-Georgia

Norske hvalfangere ville ha fersk kjøtt og tok med seg reinsdyr til Sør-Georgia.

Foto: Hvalfangstmuseet

Skipet «Fram» ligger og venter

Først flyr de til Nederland. Deretter videre til Buenos Aires, hvor de skal være noen dager. Derfra går turen videre til verdens sydligste by Ushuaia, som ligger i området som kalles Tierra del Fuego. (Ildlandet)

Der ligger hurtigruteskipet «Fram» og venter. Skipet skal frakte dem til Falklandsøyene. Den turen tar noen dager. Derfra tar det ytterligere noen dager ned til Sør-Georgia.

– Etter det, skal vi til en fangststasjon på en øy som ligger enda lenger sør. Da er vi så vidt innom Det antarktiske kontinent, forklarer Reppe.

Kirken feirer 100 år i år

Carl Anton Larsen

Carl Anton Larsen etablerte Grytviken som den første landstasjonen for moderne hvalfangst i Antarktis 16. november 1904.

Foto: Offentlig eiendom

Dette blir altså en jul helt utenom det vanlige for de tidligere hvalfangerne. Julaften skal de tilbringe i en 100 år gammel kirke i Grytviken.

Blant de 140 tidligere hvalfangerne som skal være med på turen, finner vi Odd Aspaas fra Åsgårdstrand. Etter at han hadde vært på hvalfangst i to sesonger, ble han bedriftsleder, og så jazzmusiker.

– For 60 år siden spilte han trompet i kirken i Grytviken på julaften. Det samme skal han gjøre i år. Jeg tror det vil bli en sterk opplevelse, sier Reppe.

Det var Carl Anton Larsen fra Larvik som etablerte Grytviken som den første landstasjonen for moderne hvalfangst i Antarktis.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark