Hopp til innhold

Heimevernet mangler flere tusen ledere

– Vi er helt nødt til å få på plass lederne og gjør alt vi kan for å rekruttere nye befal og lagførere, sier kommunikasjonssjef og oberstløytnant Nils Arne Skaret.

Heimevernsøving

Heimevernet hadde ingen øvelser for vanlige heimevernssoldater i 2009 (Illustrasjonsbilde).

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

Situasjonen er lik over hele landet, både Forsvaret og Heimevernet (HV) har store utfordringer med å rekruttere nok ledere.

For lite trening

Til sammen 45.000 kvinner og menn er i dag fordelt på elleve Heimevernet-distrikter i fire regioner. Nå mangler de totalt 3 500 befal, inkludert lagførere.

Mye av årsaken kan være at Forsvaret ikke klarer å forsyne Heimevernet med nok offiserer. I tillegg mangler de trening.

Nils Arne Skaret

Kommunikasjonssjef og oberstløytnant Nils Arne Skaret sier det nå skal satses på å rekruttere flere ledere.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I 2009 hadde ikke Heimevernet noen treninger og dette får de svi for i dag, ifølge kommunikasjonssjef og oberstløytnant i Heimevernet, Nils Arne Skaret.

– Det er nok noe av grunnen til at vi ikke har fått rekruttert nok ledere, trening er det som holder liv i vår struktur, sier Skaret.

– Hva blir konsekvensene av at dere ikke har nok ledere?

– Ledere er forutsetningen for en militær beredskapsorganisasjon, uten dem blir det både dårligere treninger og den operative evnen blir rammet, svarer Skaret.

Håper de vender tilbake

Per Asbjørn Andvik er distriktsleder for Landsrådet for Heimevernet 01 Oslofjord. Han fungerer som bindeledd mellom de sivile og militære. Han har en klar formening om hvordan de kan få tak i flere ledere.

– Vi ønsker at flest mulig skal avtjene førstegangstjenesten sin her slik at de vender tilbake og ser mulighetene hos HV, forteller Andvik.

Han håper nå at de militære lederne nå vil ta seg av kurs og rekruttering av de «rette».

– Vi sivile får hjelpe til best vi kan med å fortelle om hvilke spennende muligheter som finnes innen HV, smiler Andvik.

Andvik legger til at de er avhengige av en kontinuerlig trening og rekruttering for å kunne være like attraktive i 10-15 år fremover i tid.

– Viktig samfunnsoppdrag

Nå skal det satses på å rekruttere flere, forteller Skaret, som mener Heimevernet har en viktig samfunnsoppgave.

– Vår oppgave er å støtte og beskytte mennesker og samfunnsfunksjoner over hele landet, forteller Skaret.

Skaret mener det er attraktivt å utdanne seg til befal eller lagfører.

– Med nok trening, viktige oppgaver, nytt og moderne utstyr tror jeg det anses som positivt å bli leder i Heimevernet, sier Skaret.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark