Hopp til innhold

- Ikke alle vet hva en peis er

Feier Ruben Heggertveit har også hatt mistanke om at noen har fyra med gamle gummistøvler.

Ruben Heggertveit

Det blir gjerne temperaturer på mellom 900 og 1400 grader i et ildsted. Dersom det er mye tjære eller bek på innsida av skorsteinen, kan det bli antent og føre til pipebrann, sier feier Ruben Heggertveit.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

I anledning brannvernuka denne første uka i desember er Vestfold interkommunale brannvesen på rundtur i fylket for å snakke om fyring med ved. Og riktig fyring får man ved å ha fyringsanlegget i orden og optimale forhold for veden, sier feier Ruben Heggertveit.

– Det skal bare fyres med rein og tørr ved. Noen bruker også briketter, og da kan det være greit å vite at de brikettene som er pakket inn i papir bare bør brukes i åpne ildsteder. Det har faktisk hendt at slike har eksplodert i lukkede ildsteder, altså ovner.

Størrelsen er viktig

Heggertveit er nøye på beskrivelsen av henholdsvis åpne og lukkede ildsteder. Det er nemlig ikke alle som vet hva en peis er, sier han.

– En peis er et åpent ildsted. En ovn er et lukket ildsted, altså med dør.

Det er altså viktig å bruke god og tørr ved når man skal fyre. I tillegg skal det være nok tilgang på luft og god trekk. Og ikke minst gjelder det at vedstørrelsen er riktig. Her kommer Heggertveit med informasjon som nok ikke alle er klar over.

– Tykkelsen på veden bør være omtrent som bunnen av ei halvlitersflaske. Det gir et varmere og mer effektivt bål, og dessuten gir det minimalt med tjæredannelse på innsiden av skorsteinen. Det er jo denne tjæra som brenner i en pipebrann.

Les også:

Fyrte med gummistøvler

Folk flest ønsker helst å fyre med ved som er både tørr og i passende størrelse. Men Heggertveit forteller at enkelte også putter også andre ting i ovnen.

– En ovn er ikke en forbrenningsovn for søppel. Det har vi egne mottaksordninger for. Jeg har nok hatt mistanke om at noen har fyra med de gamle gummistøvlene sine. I tillegg til at dette forurenser veldig, bidrar det til tjære og bek på innsida av skorsteinen. Det øker brannfaren.

Brenner juicekartonger i peisen

Juicekartonger skal ikke brennes i peis eller ovn, men skal leveres til kildesortering.

Foto: Geir Wennberg/NRK