Hopp til innhold

Zuma: – De voldtok min kone

JOHANNESBURG (NRK.no): På den siste dagen av valgkampen forklarte den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma for første gang hvorfor privatboligen trengte en oppgradering til 140 millioner, statlige kroner. Det skaper reaksjoner.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Jacob Zuma får kritikk for å ha brukt voldtekten av en av sine koner i valgkampen.

Foto: STRINGER / Reuters

Presidenten sa han var et offer for kriminalitet, og trengte beskyttelse som enhver annen sørafrikaner. Han fortalte at noen hadde tent på huset hans to ganger.

Slo ned som en bombe

På valgkampens siste dag, slo presidentens uttalelse om konas voldtekt ned som en bombe. Hans raushet i bruk av statlige midler til egen bolig, har ridd ANCs valgkamp som en mare. Men å gå offentlig ut å fortelle at kona ble voldtatt, det var det ingen vi traff på i Johannesburg som hadde sansen for.

Få aviser hadde plass til andre saker på førstesiden.

Avisselgeren Andrew rister på hodet av overskriftene. Han har sett mange førstesider gjennom et langt liv, men å lese landets president fortelle at kona ble voldtatt ...

Jacob Zumas hjem i KwaZulu-Natal i Sør-Afrika.

Dette er boligkomplekset til president Jacob Zuma i KwaZulu-Natal.

Foto: STRINGER / Afp

LES OGSÅ: Unge sørafrikanere har mistet troen på politikerne

LES OGSÅ: Unge sørafrikanere har mistet troen på politikerne

– Ingen kan si noe sånt. Ingen kan utlevere kona si på denne måten, som en unnskyldning for å ha tatt millioner fra statskassa, sier han.

Andrew blar opp avis etter avis med den samme overskriften.

– Voldtekten er konas store tragedie. Det skulle forblitt hennes hemmelighet. Vi burde ikke fått vite dette. En mann kan ikke si sånt. Dette vil ikke hjelpe Zuma, sier avisselgeren Andrew, som ikke heter Andrew. Han sa han kunne bli kalt det, og vil verken ha navn eller bilde av seg på NRK.

Ved siden står en mann og selger plastleker. Han har hørt hva vi snakket om, og så min reaksjon på at avisselgeren ville være anonym.

– Nærmer oss Zimbabwe

– Vi vil ikke bli gjenkjent. Det er ikke full ytringsfrihet i dette landet. I denne gata vi jobber, så er det ANC som har full kontroll, skyter han inn.

Eier de gata?

– Nei, men de kontrollerer området og har vakter ute som bestemmer hvem som skal få stå på denne attraktive plassen og selge aviser og leketøy. Snart blir det like ille som i Zimbabwe. Det er ikke så stor forskjell på Zuma og Mugabe, sier leketøyselgeren.

Aktivist deler ut løpesendler i Johannesburg.

Napoleon er general i partiet The Economic Freedom Fighters.

Foto: Sverre Tom Radøy. / NRK

En mann med rød barett går forbi og roper:

– Når vi får makten, vil gruvearbeiderne streike for mindre lønn!

Jeg spør leketøysselgeren om ikke det mannen gjør, er et bevis på at ytringsfriheten fungerer.

– Nei, han er modig, men partiet hans er håpløst, er svaret.

LES OGSÅ: Zuma er kvernsteinen om ANCs nakke

LES OGSÅ: Nesten alle gikk da Jakob Zuma talte til ANC tre dager før valget

Venstreradikale

Mannen med rød barett heter Napoleon og er general i partiet The Economic Freedom Fighters (EFF). Han deler ut brosjyrer, og særlig unge menn tar gjerne imot. En politimann kommer bort og snakker med Napoleon.

– Nei, men jeg kan skaffe deg en T-skjorte, sier Napoleon.

Politimannen vil vite når.

– Du får den i dag.

Politimannen vil ha general Napoleons telefonnummer, og får det.

EFF ble dannet i fjor. Grunnleggeren Julius Malemas ledet ANCs ungdomsavdeling, men ble kastet ut av partiet. Han var for ytterliggående og likte ikke Zuma. Det var gjensidig.

I EFF har velgerne et ytterliggående venstrepopulistisk parti.

LES OGSÅ: Erkebiskop Desmond Tutu: – Jeg har mistet respekten for Norge

Lover høyere lønn

Malema, som omtales av sine egne som Commander in chief, lover alle offentlige ansatte 50 prosent lønnsøkning, mens de som er dårligere stilt kan se fram til en 100 prosent oppjustering med EFF ved roret.

Partiet vil finansiere dette ved å nasjonalisere all gruvedrift og annen kjerneindustri, uten kompensasjon. Folk som eier mye jord må gi den fra seg til dem som jobber.

– Alle politimenn stemmer på oss.

Napoleon sier han skal bevise det.

– Hvem er øverstkommanderende!?

- Vi vinner valget

Spørsmålet brøles til en politimann gjennom trafikken over gata. Politimannen gjør en spesiell hilsen og roper «Malema!» tilbake.

– Der ser du, sier generalen. – ANC er livredde for oss. I morgen vinner vi valget.

Dagens meningsmåling viser at ANC vil tape bare to prosent fra siste valg, og regjere komfortabelt videre med 63 prosent. Generalens parti kan få fem prosent, og bli landets tredje største.

SISTE NYTT

Siste nytt