Hopp til innhold

Ytre venstre vokser i EU - kan bli tredje størst

Europas ytre-venstre partier ligger an til nesten å doble antallet politikere i EU-parlamentet etter valget, ifølge flere meningsmålinger.

Jean-Luc Melenchon og Alexis Tsipras

Leder for det franske ytre-ventrepartiet Parti de Gauce, Jean-Luc Melenchon (t.v.) og Syriz-leder Alexis Tsipras i samtale i Paris i april.

Foto: PIERRE ANDRIEU / AFP

Alexis Tsipras

Syriza-leder Alexis Tsipras talte 11. april i år under et valgmøte det franske kommunistpartiet holdt i Saint-Denis utenfor Paris.

Foto: PIERRE ANDRIEU / AFP

Mest markant er fremgangen til det greske partiet Syriza, som ser ut til å bli det største partiet Hellas sender til EU.

Partiets leder Alexis Tsipras presenterte partikandidatene denne uka. I alt 42 kandidater, hvorav den eldste er 91 år gammel (Manolis Glezos).

Tsipras er landets yngste partileder. 39-åringen mener landet går i gal retning og har sagt at han vil rive i stykker avtalen som er inngått for å få milliardlån og krisepakker.

Det greske partiet har også sagt at de vil ut av Euro-samarbeidet: – Hvis det er i vår interesse å beholde Euroen, så gjør vi det. Hvis ikke vil vi ut, sier han. I partiprogrammet står det at de vil tilbake til drakmer.

I EU-parlamentet ønsker Tsipras å utgjøre en kraft for flere sosiale programmer. Sammen med de andre partiene på ytterste venstre fløy vil de lage det de kaller et annet Europa. De ønsker færre kutt i økonomien og flere tiltak som sørger for vekst.

Laster Twitter-innhold

Vil kreve nyvalg

Men han legger heller ikke skjul på at han har ambisjoner om å velte den greske konservative regjeringen dersom de gjør et så bra i EU-valg som antydet:

– Vi vil gjøre en mye bedre jobb enn dem som har satt oss i denne situasjonen. Vi er klare til å lede snuoperasjonen og den umiddelbare stans av kuttpolitikken, sa han under valgkampstarten denne uka.

Ifølge PollWatch, som overvåker valget, leder partiet med to prosentpoeng foran regjeringspartiet Nytt demokrati. Dersom de bli det største partiet er det ventet at de vil kreve nyvalg.

Stoler ikke på regjeringen

Den greske statsministeren har allerede avvist dette. Antonis Samaras sier at han vil sitte ut tiden.

Samaras sentrum-høyreregjering har klart å få landets budsjett i balanse etter å ha kutte kraftig i velferden, sparket offentlige ansatte og økt skattene.

Antonis Samaras

Den greske statsministeren Antonis Samaras vil ikke gå med på nyvalg.

Foto: GEORGES GOBET / AFP

Men mange spør seg hvor lenge det kan vare og hvor lenge man kan opprettholde trykket mot en utarmet befolkning.

Grekere tør heller ikke stole på regjeringen når den sier at krisen er et tilbakelagt stadium og nærmest har friskmeldt markedet etter at kjøperne sto i kø for å kjøpe statsobligasjoner i forrige måned.

For første gang på fire år var Hellas ute i det vanlige lånemarkedet igjen.

28 prosent arbeidsledige

Mange har omtalt det som skjer i Hellas som et politisk eksperiment. Seks års sammenhengende nedgangstider er mye lenger enn under den amerikanske depresjonen.

Lønninger, pensjoner og antallet offentlige stillinger er kuttet kraftig. 44 prosent av grekerne har nå en inntekt under det man mener er fattigdomsgrensen.

Arbeidsledigheten er tett opp mot 28 prosent. Aldri før har så få grekere jobbet. Samtidig har skattetrykket steget og den nasjonale gjelden økt til svimlende 175 prosent av BNP.

Stoler ikke på noen

Men selv om Syriza får stor tillit i valget har ikke Alexis Tsipras støtte som mulig påtroppende statsminister. Ifølge en meningsmåling for den greske avisa Proto Thema sier 32 prosent av de vil ha Antonis Samaras som statsminister mens bare 20 prosent sier de ønsker den venstreradikale Tsipras.

Hele 42 prosent sier at de ikke stoler på noen. Selv om Syriza på hjemmebane har vært tydelig på at de vil bryte med den strenge kutt-politikken, så er de mer moderate ute.

George Tzogopoulos ved forskningsinstituttet ELIAMEP tror at partiet vil være klar til å forhandle og muligens til og med gå med på de samme kravene dersom de skulle komme i regjering:

– I Hellas fordømmer de kravene som har fulgt med utbetalingene, men ute har de vært langt mer forsiktige, sier han.

Mistilliten til politikere generelt i Hellas har også fått et annet parti til å vokse frem fra de greske ruinene: «Fra Elven» består av akademikere, som vil gi gresk politikk nye ansikter og bryte med den politiske tradisjonen der statsministerpostene går i arv. De ligger også an til å stjele mange stemmer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i Paris

Flere tusen mennesker deltok i en demonstrasjon i Paris mot nedskjæringer der også Syriza-leder Alexis Tsipras deltok.

Foto: PIERRE ANDRIEU / AFP

Tredje størst i EU-parlamentet

 Alexis Tsipras

Alexis Tsipras under en pressekonferanse i Roma 7. februar. Den greske venstrelederen har fått et parti oppkalt etter seg i Italia.

Foto: Domenico Stinellis / AFP

Med Syrizas hjelp så ligger EU-parlamentets tredje største politiske gruppe an til å bli Europas venstrefløy/ Nordiske Grønne. Den vil ifølge meningsmålingene gå fra å ha 35 representanter i dag til rundt 60 etter valget.

Også i Italia ligger de venstreradikale godt an. De har til og med oppkalt sin liste etter den greske lederen i Syriza.

På den italienske «Tsipras-lista» står grunnleggeren av det ytterliggående partiet i Italia, Fabio Amato. I dag har de ingen i EU-parlamentet, men ser ut til å få inn fire nå.

I Frankrike ligger de an til å få inn fem stykker, og det er det franske kommunistpartiet som ligger an til å vinne flest stemmer på regjeringspartiets upopularitet.