Hopp til innhold

Yara: – Kan ha begått lovbrudd i Libya

Gjødselselskapet Yara har varslet Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger i forbindelse med investeringer i Libya.

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger sammen med partneren og oljeminister i Libya Shukri Ghanem

Her sees tidligere Yara-sjef Thorleif Enger sammen med partneren og oljeminister i Libya Shukri Ghanem i 2008 da avtalen om samarbeidsselskapet Lifeco ble undertegnet.

Foto: MAHMUD TURKIA / AFP

I en pressemelding i ettermiddag opplyser det verdensledende selskapet på gjødsel at de vil sette i gang en ekstern granskning av sine investeringer i Libya.

Yara har investert i det norsk-lybisk samarbeidsselskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco) som driver med gjødsel.

Nå har selskapet opplyst overfor Økokrim at det kan ha skjedd ulovligheter i forbindelse med forhandlinger før selskapet gikk inn i Libya i 2008, skriver de i en pressemelding på sine nettsider.

Yara har nå engasjert den kjente advokaten og granskeren Jan Fougner til å gjennomføre en ekstern og uavhengig grankning av det som har skjedd.

– I tillegg til å se på samarbeidsselskapet i Libya vil granksningen også ta for seg alle andre samarbeidsselskaper Yara er involvert i, skriver selskapet.

Les alt om: Gjødselsselskapet Yara

Selskapet bedyrer derimot at de ikke pr. i dag kjenner til noen konkrete problemer i andre samarbeider de har rundt i verden.

Det verdensledende norske gjødselselskapet Yara gikk inn i Libya i februar 2009. Da ble samarbeidsselskapet Lifeco etablert. Selskapet eies 50 prosent av Yara. Resten av selskapet eies likt av det nasjonale libyske oljeselskapet og et nasjonalt investeringsselskap.

Så sent som for rundt et år siden ivret Yara sammen med andre store norske selskaper som Statoil og Jotun for at Norge skulle ha tettere politisk kontakt med Gaddafi-regimet som den gang styrte hele landet.

I et brev til til norske myndigheter oppfordret selskapene til etablering av en ambassade i landet.

Les også: Ønsket tettere kontakt med Libya

Utenriksdepartementet sa derimot nei til ønsket, men ville heller ikke sette noen stopper for de norske selskapenes involvering i landet.

I midten av februar stengte Yara sine kontorer i Libya i likhet med mange andre internasjonale selskaper etter at uroen i landet startet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt