Hopp til innhold

Vil til Norge etter båthavari

LAMPEDUSA (NRK.no): Mange av dem som overlevde ulykken utenfor Lampedusa i forrige uke sier de vil til Norge. Det forteller Redd Barna, som hjelper mindreårige i interneringsleiren på den italienske øya.

Imigranter i interneringsleir på Lampedusa

I interneringsleiren på Lampedusa sitter flere hunder flyktninger og venter på deres videre skjebne. Mange av dem barn og mange drømmer om et liv i Nord-Europa.

Foto: Luca Bruno / Ap

Filippo Ungaro i Redd Barna på Lampedusa

Filippo Ungaro i Redd Barna kan fortelle at mange av barna ønsker seg til Norge og Skandinavia.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Det er spesielt ungdommene som er igjen alene som ønsker en trygg fremtid.

I sjokk

– Noen av dem forteller at de har mistet foreldre, onkler og brødre i tragedien, sier Filippo Ungaro i Redd Barna på Lampedusa.

En flyktning på interneringsleir på Lampedusa

41 ungdommer mellom 11 og 17 år overlevde da flyktningebåten med over 500 mennesker om bord kantret.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

41 ungdommer overlevde da flyktningebåten med over 500 mennesker om bord kantret. De var mellom 11 og 17 år og de fleste er fra Eritrea. Nå hjelper Redd Barna dem til å gå videre alene.

– De er i sjokk og har traumer. De søker trygghet og informasjon, og er desperate etter å få kontakt med familie i andre europeiske land, sier Ungaro.

Redd barna hjelper ungdommene i sorgarbeidet og med å forklare hvordan de kan søke om opphold. Og flere sier de har Norge som et mål.

– Jeg tror de har familie og venner der, sier Ungaro.

Innelåst

Stengt bak gitteret spiller små barn fotball. For tiden blir over 200 mindreårige holdt i interneringsleiren på Lampedusa. En av dem er Ahmed – som har flyktet fra krigen i Syria sammen med familien sin. De kom i forrige uke med en båt fra Egypt.

Flyktninger på interneringsleir på Lampedusa, Italia

Forholdene i interneringsleiren på Lampedusa er kummerlig.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Under trærne ligger madrassene strødd. Mottakssenteret er for lengst sprengt, og de fleste må sove under åpen himmel.

– Som du ser så er det overfylt, situasjonen er ille. Derfor mener vi at de må sendes til egnede mottak så snart som mulig, Her får de ikke den hjelpen de trenger, sier Ungaro.

Lenge har Redd Barna forsøkt å få politikerne til å forstå at senteret ikke er egnet til å bo i. Her deler for eksempel 100 kvinner ett toalett, søppel ligger strødd, og når det regner så må de løpe under et tak.

– I årevis har vi bedt politikerne om at forholdene for båtflyktningene må bli bedre, sier Ungaro.

Drømmer om et bedre liv

I morgen kommer EUs president Jose Manuel Barroso til Lampedusa. Etter den tragiske ulykken som krevde over 300 menneskeliv håper Ungaro at flyktningproblemet blir tatt på alvor.

– Immigrasjon får vi aldri stoppet. Folk vil ha et bedre liv og anstendig liv, så vi får aldri stanset det. Derfor må vi ha mer penger til å utbedre byggingene og gi bedre hjelp til de som kommer, sier han.

De mindreårige som ble igjen alene har ikke lyst til å bli på Lampedusa.

– De vil vekk så fort som mulig noen vil bli i Italia, andre vil til Norge og andre skandinaviske land, sier han.

Ikke fritt fram i Norge

I Norge har mange organisasjoner krevet at den nye regjeringen kommer på banen og hjelper Italia og båtflyktningene på Lampedusa.

– Vi vil ta stilling til en henvendelse fra Italia når den kommer, sier påtroppende statsminister Erna Solberg til NRK.no.

Dersom flere av disse båtflyktningene kommer til Norge for å søke asyl, kan Dublin-avtalen føre til at flyktningene blir sendt dem tilbake til der de først søkte asyl, altså Italia.

– Vi er opptatt av at Dublin-avtalen skal fungere og ønsker ikke å sende ut et signal om at det er fritt frem å søke asyl i Norge, svarer Solberg på om den nye regjeringen vil vurdere å slutte å sende asylsøkere tilbake til Italia.

Tall fra Politiets utlendingsenhet viser at 785 personer er blitt tvangsreturnert til Italia fram til september i år. Mellom 2007 og 2011 var Italia det landet flest ble returnert til.

SISTE NYTT

Siste nytt