Hopp til innhold

Araberlandene vil stoppe Syrias pengestrøm

Den arabiske liga vil sperre kontoer som tilhører syriske myndigheter og ilegge høytstående tjenestemenn reiseforbud.

Demonstranter brenner portrettbilder av Assad

OMSTRIDT: Bashar al-Assads regime nektet å etterkomme fristen fra Den arabiske liga og dermed tillate utenlandske inspektører. Nå kan landet vente seg sterke sanksjoner.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Araberlandene vil også stanse handel og finanstransaksjoner med syriske myndigheter, ifølge et utkast til søndagens ministermøte. Det skal behandles av de arabiske utenriksministrene i Kairo søndag.

Varer som vanlige syrere trenger, skal imidlertid ikke rammes av handelsforbudet, ifølge forslaget. Det er også foreslått å innstille flyginger inn og ut av Syria.
Sanksjonene kan komme fordi Syrias president Bashar al-Assad ikke tillot at arabiske observatører fikk komme til landet innen fristen fredag.

– Indre anliggender

Syrias utenriksminister Walid Muallem anklaget lørdag Den arabiske liga for å internasjonalisere krisen og å blande seg i landets indre anliggender.
Minst 3.500 mennesker er blitt drept av syriske sikkerhetsstyrker, som har slått hardt ned på fredelige demonstrasjoner mot Assads regime.

  • LES OGSÅ:


Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari sa lørdag at landet vil reservere seg mot de økonomiske sanksjonene fordi handelen mellom de to landene er så tett.
Også det store antallet irakiske flyktninger i Syria gjør sanksjoner mot Syria vanskelig for Irak, sier Zebari.

SYRIA - demonstrasjon i Homs

PROTESTER: Protestene fortsetter blant syrerne.

Foto: Reuters

– Irak mener at det ikke er mulig å pålegge Syria økonomiske sanksjoner. Vi kunngjør vår reservasjon på dette, sa Zebari lørdag.

Han sa at også Libanon og Jordan er skeptiske til sanksjoner.

Strammer grepet

Syria er alt blitt utestengt av Den arabiske liga, som straff for landets hardhendte oppførsel mot demonstrantene.


USA og EU har også ilagt Syria sanksjoner. EUs sanksjoner har blant annet rammet Syrias oljeindustri, som er en viktig inntektskilde for staten.
De nye straffereaksjonene fra Den arabiske liga vil gjøre situasjonen enda vanskeligere for Assad og hans medarbeidere.

Samtidig øker presset mot president Assad innad i landet. De siste dagene har desertører fra hæren gjennomført en rekke angrep mot syriske sikkerhetsstyrker. Fredag og lørdag skal 18 soldater og sikkerhetsfolk ha blitt drept i slike angrep, ifølge menneskerettsaktivister.