Hopp til innhold

Samler inn penger for å smugle ut irakiske «emoer»

En amerikansk organisasjon samler inn penger for å hindre at irakiske menn blir trakassert på grunn av hårsveisen og klærne sine. Den norske interesseorganisasjonen for lesbiske og homofile advarer mot det de kaller en ny «Kony 2012»-kampanje.

Mideast Iraq Emo Killings

To irakiske ungdommer som identifiserer seg med «emo»-kulturen røyker vannpipe i den irakiske byen Najaf. De trues med drap om de ikke legger fra seg «emo»-stilen.

Foto: Alaa al-Marjani / Ap

internasjonal rådgiver i LLH Marna Eide

Marna Eide mener «All Out»-kampanjen er smakløs.

Foto: LLH

– Det er andre gang dette skjer i Irak. Første gang var på vårparten i 2009. Da så vi samme type vold mot folk som ser annerledes ut. Det vi ser nå, som også skjedde da, er at de definere emo-kulturen og homofile som satanister og henter legitimitet i befolkningen på den måten, sier internasjonal rådgiver for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Marna Eide til NRK.no.

Nå har den amerikanske organisasjonen «All Out» startet en pengeinnsamling på internett for å få smuglet ut noen av ungdommene som lever i frykt.

– Vi vet at vi ikke kan redde alle de som blir utsatt for trusler i Irak, men akkurat nå vet vi hvordan vi kan hjelpe noen få. Hvis vi kan samle sammen nok penger til å smugle ut Yousif, Naseer, Rasul og noen andre, så kan de få fortalt sine historier til verden og vi kan få høre hvordan et er å bli stemplet som «annerledes» i Irak, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

– Smakløst

Dette er spekulativt mener Eide, som advarer folk om å bidra med penger.

– Jeg synes aksjonsformen er opportunistisk og smakløs og dessuten farlig overfor dem man forsøker å hjelpe. Fordi «All Out» jobber for å opplyse om homofiles situasjon i verden blir dette en offentlig stempling av disse ungdommene som homofile. Dette kan gjøre det vanskeligere for dem de faktisk forsøker å hjelpe. Jeg liker heller ikke det som står med liten tekst i avtalen til «All Out». De tar nemlig forbehold om at de pengene som samles inn kan gå til andre formål som organisasjonen driver.

– Så dette kan minne litt om Kony 2012-kampanjen der nettaktivster forsøker å skape blest rundt sin egen organisasjon, sier Eide, som selv ville gitt penger til en av de store menneskerettighetsorganisasjonene.

– Men jeg ser problemet med at disse organisasjonene ikke jobber spesielt med spørsmål knyttet til seksuell orientering.

Drapsbølge

Bakgrunnen for «All Out» sin kampanje er at det den siste tiden har vært en draps- og voldsbølge rettet mot homofile og ungdom i Irak som kler seg vestlig.

Dette har skapt stor frykt i Iraks sekulære miljøer. Og mange tviler på myndighetenes vilje til å gripe fatt i problemet og beskytte de mange irakerne som nå trues på livet.

Saif Asmar

En homofil aktivist viser frem et bilde av sin døde venn Saif Asmar før og etter han ble funnet på et lasteplan på en bil i februar i år.

Foto: SAAD SHALASH / Reuters

Detaljer rundt det som i Irak omtales som emo-drap har nå begynt å dukke opp i pressen. Der beskrives drap på unge menn i trange T-skjorter og tettsittende bukser, som blir slått i hjel med sementblokker, for så å bli dumpet i gatene.

– Volden minner verden på at de nye irakiske styresmaktene ikke er i stand til å beskytte små religiøse, etniske grupper og sosiale pariakaster som homofile menn, skriver New York Times i en artikkel fra Irak. De får støtte fra ulike menneskerettighetsorganisasjoner som krever at irakiske myndigheter nå tar saken på alvor.

90 kan være drept

Ifølge det irakiske innenriksministeriet har de fått rapporter om 6 unge menn som er døde etter å ha fått hodeskallene sine knust. Nyhetsbyrået Reuters melder om 14 eller flere, mens menneskerettighetsgrupper rapporterer om men enn 90 menn som har blitt drept den siste måneden.

Volden er ikke bare rettet mot homofile menn, men også unge menn som ikke kler seg tradisjonelt. Irakiske hipstere, punkere, emo og gothere blir trakassert, og noen slått i hjel med steiner og rør før de blir forlatt på gaten for å dø.

I en uttalelse fra innenriksministeriet fra februar i år blir «emo» definert som satantilhenger, og de opprørske ungdommene som kler seg i svart, bruker hodeskalle-T-skjorter og neseringer blir beskrevet som djevelens barn.

Den gangen ble politiet satt på saken for å undersøke emo-kulturen.

– Emo-fenomenet – eller satandyrking – kommer til å bli undersøkt av politiet, som har fått lov til å utrydde det så fort som mulig, ettersom det påvirker samfunnet vårt og er i ferd med å bli en fare, het det i uttalelsen fra innenriksdepartementet.

Emo-kulturen, som har sin bakgrunn i amerikansk 80-tallspunk, og opprinnelig ble brukt for å beskrive en musikksjanger, har utviklet seg til å bli en livsstil med svarte og gotiskinspirerte klær. Kulturen fikk en oppblomstring i Irak for noen år siden.

Advarer mot tettsittende bukser

Ifølge Ibrahim al-Abadi, innenriksministerens talsmann, har uttalelsen fra februar blitt misforstått og emo-ungdom kan bevege seg fritt rundt i Irak uten frykt for sine liv, skriver New York Times.

Det er uklart hvem som står bak denne volden, men mange har beskyldte militante sjia fundamentalister, som for eksempel Mahdi-hæren, som knyttes til Muqtada al-Sadr. En mann som regnes som en av de viktigste politiske lederne i Irak.

Selv har han benektet all kjennskap til volden, men sa samtidig at emo-ungdommer er unaturlig og bør håndteres med lovlige midler, ifølge den irakiske tv-kanalen Al Sumaria.

Det er usikkert hvor mange som faktisk har blitt drept på grunn av sitt utseende og klesstil. Hana Al Bayaty, som jobber i Brussels Tribunal, en ikke-statlig organisasjon som jobber med irakiske spørsmål, sier det skal være snakk om mellom 90 og 100.

Ifølge aktivistene blir det nå delt ut flyveblader i Bagdad advarer nå unge mot å kle seg i trange T-skjorter og tettsittende bukser.

Ifølge aktivister skal rundt 750 homofile ha blitt drept i Irak de siste seks årene, noe som gjør landet til verdens farligste sted for homofile.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med organisasjonen All Out.

SISTE NYTT

Siste nytt