Hopp til innhold

Vil nekte muslimer stemmerett

President Thein Sein gir etter for høylytte krav fra nasjonalistiske buddhistmunker i Myanmar. Nå fratar han den muslimske rohingya-folkegruppen stemmerett ved den kommende folkeavstemningen.

Demonstrasjoner i Myanmar - Vil frata stemmerett

Onsdag marsjerte om lag 300 mennesker i landets største by Yangon i protest mot at personer med midlertidige ID-kort skal få lov til å delta. Rundt to tredjedeler av de med midlertidige ID-kort tilhører den muslimske minoritetsgruppen Rohingya.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Demonstrasjoner i Myanmar mot rohingya

Demonstrantene anser dem som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og mener de ikke har rett til å stemme ettersom de ikke er myanmarske borgere.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Tirsdag ga den myanmarske presidenten grønt lys for å holde en folkeavstemning om endringer i grunnloven.

Nyheten ble tatt imot med åpne armer, mens vedtaket om å gi stemmerett til personer med midlertidige nasjonale identifikasjonspapirer, såkalte «hvite kort», vakte sterke reaksjoner.

Rundt to tredjedeler av personer som har midlertidige ID-kort, tilhører nemlig den stigmatiserte muslimske rohingya-minoriteten.

Onsdag ledet en gruppe nasjonalistiske buddhistmunker over 300 personer ut i Yangons gater for å protestere.

– Svært bekymringsfull utvikling

President Thein Sein under pressekonferanse

Myanmars president Thein Sein gir etter for presset fra de ekstreme nasjonalistiske munkene.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Dagen etter demonstrasjonen uttalte president Thein Sein at de midlertidige ID-kortene som er utstedt for Rohingya-minoriteten, vil bli ugyldige i slutten av mars. Dermed mister de retten til å stemme ved det folkeavstemningen som muligens kan finne sted i mai.

– Det at regjeringen ombestemmer seg, viser hvor betent rohingya-spørsmålet er blitt før valget i høst, sier Iselin Frydenlund, forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter.

– Utviklingen er svært bekymringsfull. Det innebærer brudd på helt grunnleggende politiske og sivile rettigheter for en hel gruppe mennesker. Man skjærer alle “rohingyaer” over en kam, uten å differensiere mellom mennesker med lange røtter i regionen og mellom illegale immigranter, sier Frydenlund.

(Artikkelen fortsetter etter bildegalleriet)

Dødstrusler på grunn av rohingya-film

Den myanmarske regissøren Kyal Yi Lin Six, som har en buddhistisk mor og en muslimsk far, kjenner godt til kjernen i den langvarige konflikten.

Den myanmarske regissøren Kyal Yi Lin Six

Den muslimske regissøren Kyal Yi Lin Six tilhører ikke Rohingya-folket, men har kjent konsekvensen av fordommer mot muslimer.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Hun er norgesaktuell med filmen«Open Sky» som ble vist på Human Rights Human Wrongs-dokumentarfilmfestival i Oslo. Kortfilmen handler om vennskapet mellom to kvinner, en muslim og en buddhist, i byen Meiktila.

– Målet med filmen var ikke å provosere. Jeg ville bare fortelle historien om et vennskap på tvers av religion. Likevel fikk vi truende telefoner og dødstrusler på Facebook, sier Kyal Yi Lin Six til NRK.

Filmen skulle egentlig ha premiere under Human Rights Human Dignity International Film Festivalen Yangon i juni 2014, men visningen måtte avlyses på grunn av alvorlige trusler fra buddhistiske nasjonalister.

– Det at en slik stillferdig film skapte så sterke reaksjoner, viser det hvor spent situasjonen er mellom buddhister og muslimer i Myanmar i dag, sier Audun Aagre, daglig leder i Den norske Burmakomité.

SISTE NYTT

Siste nytt