Rick Perry - Texas-guvernør Rick Perry med en øks for å vise hva han vil gjøre med skatter, utgifter og byråkrati. - Foto: Charles Krupa / Ap

Texas-guvernør Rick Perry med en øks for å vise hva han vil gjøre med skatter, utgifter og byråkrati.

Foto: Charles Krupa / Ap

Republikanere vil ha høyere skatt - for de fattige

Flere av dem som vil bli republikanernes presidentkandidat neste år krever nå at de med dårligst råd betaler mer skatt.

En cupcake med tre ni-tall - En cupcake med tre ni-tall, som skal representere skatteplanen til den republikanske kandidaten Herman Cain. - Foto: JASON REED / Reuters

En cupcake med tre ni-tall, som skal representere skatteplanen til den republikanske kandidaten Herman Cain.

Foto: JASON REED / Reuters

Lavere skatt og kutt i det statlige budsjettene har vært et republikansk mantra siden det brakte Ronald Reagan inn i Det hvite hus for 30 år siden.

Etter at Tea Party-bevegelsen har fått økt innflytelse i det republikanske partiet har kravene om lavere skatter blitt ytterligere forsterket.

I høst har imidlertid flere av kandidatene som er med i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat tatt til orde for høyere skatter, men at det er de fattige som skal betale mer skatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Staten Island, New York - Demonstranter i Staten Island, New York, viste allerede 15. april 2009 hva de syntes om Barack Obamas skatteforslag. Det var en av de første demonstrasjonene i det som skulle bli kjent som Tea Party-bevegelsen. - Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Demonstranter i Staten Island, New York, viste allerede 15. april 2009 hva de syntes om Barack Obamas skatteforslag. Det var en av de første demonstrasjonene i det som skulle bli kjent som Tea Party-bevegelsen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

47 prosent betaler ikke skatt

Michelle Bachmann - Tea Party-yndlingen Michele Bachmann på valgmøtet i South Carolina Christian Chamber of Commerce 19. juli i år der hun tok til orde for at også de fattige skal betale høyere skatt. - Foto: BRETT FLASHNICK / Ap

Tea Party-yndlingen Michele Bachmann på valgmøtet i South Carolina Christian Chamber of Commerce 19. juli i år der hun tok til orde for at også de fattige skal betale høyere skatt.

Foto: BRETT FLASHNICK / Ap
Ron Paul - Presidentkandidat Ron Paul er den mest ekstreme av kandidatene. - Foto: Cheryl Senter / Ap

Presidentkandidat Ron Paul er den mest ekstreme av kandidatene.

Foto: Cheryl Senter / Ap

Kravet om at fattige skal betale mer i skatt kommer som en reaksjon på fokuset på at de rikeste amerikanerne betaler lite skatt.

Den første av presidentkandidatene som tok til orde for at de fattige skal betale høyere skatter var kongressrepresentanten Michelle Bachmann.

– En del av problemet i dag er at bare 53 prosent betaler statlig inntektsskatt i det hele tatt, 47 prosent betaler ingenting. Vi må gjøre skattegrunnlaget bredere slik at alle betaler noe, selv om det bare er en dollar, sa Bachmann på et valgmøte i South Carolina i juli i år.

Texas-guvernøren Rick Perry er også en av dem som har krevd at fattige må betale mer i skatt.

– Vi er forferdet over urettferdigheten i at nesten halvparten av alle amerikanere ikke betaler inntektsskatt, sa Rick Perry da han 13. august i år lanserte sitt presidentkandidatur.

Etter at både Bachmann og Perry har angrepet de som ikke betaler skatt, har slagordet «We are the 53 %» dukket opp som en motsats til Occupy Wall Street-bevegelsen.

Mener skatt er grunnlovsstridig

Ron Paul er den mest ekstreme av presidentkandidatene i skattespørsmål.

Den republikanske kongressmannen fra Texas mener at inntektsskatt er i strid med USAs grunnlov.

Se: Hele USAs grunnlov (ekstern lenke)

Paul vil i stedet dekke inn statens inntekter ved hjelp av moms og tollinntekter.

Moms er også svaret for forretningsmannen Herman Cain.

Han har lansert en plan han kaller 9-9-9. der han går inn for en moms på ni prosent, samtidig som han vil sette ned inntekts- og foretaksskatt til ni prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skilt ved dyrehage - Et skilt ved hovedinngangen til dyrehagen i Minnesota viste 1. juli i år at dyrehagen var stengt fordi demokrater og republikanere i delstatskongressen ikke hadde blitt enige om budsjettet. Republikanerne nektet blankt å være med på skatteøkninger og dermed ble tusenvis av statsansatte permittert fra jobbene sine. - Foto: Hannah Foslien / Afp

Et skilt ved hovedinngangen til dyrehagen i Minnesota viste 1. juli i år at dyrehagen var stengt fordi demokrater og republikanere i delstatskongressen ikke hadde blitt enige om budsjettet. Republikanerne nektet blankt å være med på skatteøkninger og dermed ble tusenvis av statsansatte permittert fra jobbene sine.

Foto: Hannah Foslien / Afp

Betaler trygdeavgift

Mange av dem som ikke betaler inntektsskatt i USA lever under fattigdomsgrensen.

En rapport fra The Brookings Institute viser at fattigdommen har økt kraftig i USA det siste tiåret og 49 millioner amerikanere – 16 prosent av befolkningen – nå lever under fattigdomsgrensen.

Les: Økende fattigdom i USA

Selv om de ikke betaler statlig inntektsskatt, så betaler likevel alle som er i arbeid i USA trygdeavgift, enten de har høye eller lave inntekter.

Les også: Debattflause kan ha sendt Perry ut av presidentvalgkampen

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.