Hopp til innhold

Viktige skritt mot fredsavtale i Colombia

– Dette er et viktig skritt mot fred i en av de lengstvarende væpnede konfliktene i verden. Det sier utenriksminister Børge Brende. Regjeringen i Colombia og den venstreorienterte FARC-geriljaen er blitt enige om at en fredsavtale skal på plass i løpet av et halvår. Dermed går det mot en slutt på borgerkrigen.

Utenriksminister Børge Brende om mulig fredsavtale i Colombia

– Vi har aldri vært så nær en fredsavtale som nå, sier utenriksminister Børge Brende.

Onsdag fant historiens første møte mellom Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez sted i Cubas hovedstad Havanna. Der kunngjorde de enighet om en rekke viktige punkter i fredsforhandlingene, blant annet etableringen av en spesialdomstol for å få dømt krigsforbrytere.

Under møtet tok Santos og Timochenko hverandre i hendene og lovet å få på plass en fredsavtale mellom partene i løpet av seks måneder.

COLOMBIA-REBELS/ Cuba's President Raul Castro, (R), shakes hands with Colombia's President Juan Manuel Santos during a news conference in Havana

Cubas president Raul Castro kontrollerer at Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-geriljaens leder Timochenko tar hverandre i hendene.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

– Dette vil ikke bli en enkel oppgave, for det er fortsatt noen vanskelige punkter å bli enige om. Men vi har instruert våre delegasjoner om at vi skal komme til enighet så snart som mulig, sa Santos.

Samarbeidsvilje

Presidenten uttalte dessuten at FARC-geriljaen har lovet å legge ned våpnene innen 60 dager etter at fredsavtalen er signert. Timochenko, hvis fødenavn er Rodrigo Londono, fulgte opp med å si at opprørsgruppen vil gi akseptere en fredsavtale i god tid før fristen 23. mars.

– Det kommer til å gå mye raskere enn det vi ble enige om med president Santos, sa han.

Onsdag kunngjorde partene også opprettelsen av en sannhetskommisjon og en avtale om erstatning for krigsofre. Videre ble det opplyst at det ikke vil bli gitt amnesti til dem som har gjort seg skyldige i «forbrytelser mot menneskeheten eller alvorlige krigsforbrytelser».

President Juan Manuel Santos og utenriksminister Børge Brende

Norge har, sammen med Cuba, spilt en viktig rolle i forhandlingene. Her ser vi Colombias president Juan Manuel Santos sammen med utenriksminister Børge Brende i Bogota i februar 2014.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Optimistisk Brende

Fredssamtalene mellom Colombias regjering og FARC ble innledet i Oslo i oktober 2012, mens selve forhandlingene har foregått i Havanna. Norge er sammen med Cuba tilrettelegger for forhandlingene.

– Det er svært positivt at den colombianske regjeringen og opprørsgruppen FARC nå er blitt enige både om en tidsplan for å avslutte fredsforhandlingene i løpet av seks måneder, og ikke minst også opprette et spesialtribunal for dem som står bak de groveste forbrytelsene, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NRK torsdag morgen.

– Dette er et viktig skritt mot frem mot fred, sier han. Vi har aldri vært så nær som nå. Tribunalet betyr at de som har begått krigsforbrytelser i løpet av de mange tiår med væpnet konflikt i Colombia må stilles til ansvar. Dette gjelder både myndighetspersoner og medlemmer av geriljaen, seier Brende.

50 år med krig

Også USAs utenriksminister John Kerry var rask til å uttrykke sin optimisme på vegne av landet som har vært preget av borgerkrig siden opprøret startet i 1964.

– Kunngjøringen i Havanna representerer en historisk framgang for fredsavtalen, som kan gjøre slutt på over 50 år med væpnet konflikt, sa Kerry.

Borgerkrigen i Colombia har angivelig kostet 220.000 mennesker livet og fordrevet nesten fem millioner.

SISTE NYTT

Siste nytt