Hopp til innhold

Vestlig etterretning hjelper opprørere i Libya

Etterretningsagenter fra USA og Storbritannia bistår opprørerne i kampen mot Muammar al-Gaddafis regime. Opprørerne har tapt terreng de siste dagene, men mer vestlig hjelp kan snu situasjonen på nytt.

Opprørere ved frontlinjen på veien øst for Brega

Opprørerne i Libya har blitt tvunget tilbake igjen de siste dagene av Gaddafi-lojale styrker. Her fra frontlinjen på veien øst for Brega.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Tilbakeslag mot opprørarane i Libya

Opprørerne har blitt presset tilbake østover igjen, etter en motoffensiv fra Gaddafi-lojale styrker.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Opprørerne har tapt flere viktige byer de siste dagene. Støtte fra USA og vestlige land kan gi opprørershæren overtaket igjen.

Har bistått i flere uker

Amerikansk og britisk etterretning har agenter på plass i Libya, der de bistår opprørerne i kampen mot Gaddafis regime.

Obama har undertegnet en presidentordre som åpner for en hemmelig CIA-operasjon i landet, noe som også kan innebære våpenstøtte til opprørerne.

Ifølge The New York Times har CIA-agenter bistått opprørerne i flere uker alt, blant annet ved å forsyne vestlige fly med bombemål.

Britiske spesialstyrker og etterretningsagenter er også på plass i Libya, der de innhenter informasjon om Gaddafis styrker, skriver avisen.

LES OGSÅ: Vanskeligere å bombe Libya-styrker

– Regimets dager er talte

Opprørerne kan ha fått en viktig seier i går, da Libyas utenriksminister Musa Kusa hoppet av. Ifølge BBC har han nå blitt avhørt av britiske tjenestemenn.

Libya nekter for at Kusa har hoppet av, men en annen avhoppet libysk minister er ikke i tvil:

Libyas utanriksminister Musa Kusa.

Libyas utenriksminister Musa Kusa hoppet av onsdag.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

– Kusas ankomst i Storbritannia er et tegn på at regimets dager er talte. Det er slutten, sier tidligere immigrasjonsminister Ali Errishi til France 24 TV.

– Det er et hardt slag for regimet, og andre vil komme, la han til.

– Jeg har alltid sagt at de alle holdes som gisler i Tripoli. Det er forbløffende hvordan Kussa klare å rømme fra landet, sier den tidligere ministeren, som hoppet av rett etter at opprøret i Libya startet.

Musa Kusa har vært sjef for sikkerhetstjenesten i 15 år før han ble utenriksminister og en av Gaddafis mest betrodde rådgivere for to år siden.

Han skal ha hoppet av i protest mot Gaddafis angrep på sivile libyere.

- Musa Kusa var regimets ryggrad

- En del av regimets ryggrad, en av søylene i bygget. Slik karakteriserer Musas forgjenger i utenriksministerjobben Musa Kusas betydning i Libya.

Avhoppingen til tross: Styrkene som kjemper mot Gaddafi har store utfordringer. Opprørerne er i realiteten en samling av ulike grupper frivillige. De mangler opplæring, disiplin og lederskap.

USA, Frankrike og Storbritannia har åpnet for at de kan væpne opprørerne, men har understreket at ingen beslutning er tatt.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Jan Espen Kruse rapporterer fra Libya

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Jan Espen Kruse rapporterer fra Libya.

Utelukker ikke våpenhjelp

Til tross for bistanden fra vestlig etterretning, har libyske regjeringsstyrker presset opprørerne til retrett fra flere byer de siste dagene.

President Barack Obama utelukker ikke amerikansk våpenhjelp for å bistå dem i kampen mot Gaddafi, noe NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har stilt seg kritisk til.

Et amerikansk F16-fly inn for landing

Et amerikansk F16-fly inn for landing etter oppdrag i Libya.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

FN har vedtatt våpenblokade av Libya og fra flere hold understrekes det at denne også gjelder for opprørerne.

Aner ikke

Blant dem som advarer mot å forsyne opprørerne med våpen, er formannen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, Mike Rogers.

– Det er lett å si hva opprørerne er imot, men vi aner ikke hva de er for, sier Rogers.

NATOs militære sjef, den amerikanske admiralen James Stavridis, medgir at det er al-Qaida-elementer blant opprørerne.

Ledende republikanere misliker sterkt USAs rolle i Libya, og hevder at man har snublet inn i en krig det er vanskelig å se konsekvensene av.

– Vi burde ikke ha vært der i det hele tatt, sier republikaneren Dan Burton.

(Saken fortsetter under bildet)

LIBYA våpen

Vestlige land er ikke enige om det er lurt å forsyne opprørere i Libya med våpen.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Ingen beslutning

USAs utenriksminister Hillary Clinton forsikrer om at det ennå ikke er tatt noen beslutning om å forsyne de libyske opprørerne med våpen.

Tidligere i uka hevdet Clinton at Sikkerhetsrådets resolusjon åpner for slik væpning. Flere andre land, blant dem Norge, er uenig i vurderingen.

– Om man skal følge mandatet til resolusjonen, er det ikke noen åpning for å bevæpne noen som helst, sa Støre tirsdag.

Vil ha ny resolusjon

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe mener at det må en ny FN-resolusjon til før det kan bli aktuelt med våpenforsendelser til opprørerne.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarer også mot væpning, og det samme gjør Belgias utenriksminister Steven Vanackere. Italia støtter heller ikke ideen.

– Væpning av opprørerne vil være et kontroversielt tiltak, et ekstremt tiltak som med sikkerhet vil splitte verdenssamfunnet, advarte en talsmann for italiensk UD onsdag.

USAs utenriksminister Hillary Clinton forlater et møte i Washington D.C.

USAs utenriksminister Hillary Clinton forlater et møte i Washington D.C.

Foto: Brendan Hoffman / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt