Hopp til innhold

Det internasjonale samfunnet legger større press på Syrias regime

Representanter fra 75 land er samlet for å forsøke å få Syrias regime til å avslutte volden i landet. Selv om president Bashar al-Assad har godtatt Kofi Annans fredsplan, fortsetter de blodige kampene.

Demonstrasjon mot "Syrias venner"

Demonstranter samlet seg utenfor 'vennemøtet for Syria' for å støtte Syrias president Bashar al-Assad.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Representanter fra 75 land er samlet i Istanbul i Tyrkia for å forsøke å få regimet i Damaskus til å avstå fra vold. Sammenslutningen kaller seg «Syrias venner», og møtet er det største som hittil er arrangert i løpet av det året konflikten i Syria har vart, ifølge BBC.

Også Norge er representert. Statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, deltar på møtet.

Støtter Annans fredsplan

Torgeir Larsen

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, deltar på 'vennemøtet for Syria'.

Foto: Utenriksdepartementet

– Norge er i likhet med mange andre på møtet for å vise vår støtte til arbeidet for å samle opposisjonen. Vi er her også for å vise det internasjonale samfunnets store bekymring rundt det som skjer i Syria. Vi ønsker å støtte Kofi Annans fredsplan, sier Torgeir Larsen til NRK.

Tirsdag denne uken ble det klart at Bashar al-Assad godtok Annans 6-punktsplan. De viktigste punktene i planen er at regjeringen straks må trekke ut alle tyngre våpen fra byer der det er opprør og kamper. Humanitære organisasjoner skal få adgang til alle områder.

Likevel fortsatte de harde kampene i landet utover uka.

– Det vi hører her i Syria er skremmenede. Det pågår fortsatt mye vold. FN har nylig oppgradert anslaget over antall drepte fra 8000 til 9000, sier Larsen.

Små forbedringer

– Samtidig er det noen små tegn på forbedring. Det internasjonale samfunnet er i dag mindre splittet enn det det var ved det forrige møtet som var for en måned siden. Også Kina og Russland er med og støtter Kofi Annans fredsplan. Opposisjonen er mer samlet enn den var, sier han.

Utenfor møtet er det store demonstrasjoner fra de som støtter den sittende presidenten, og motdemonstrasjoner fra de som støtter «Syrias venner».

Mange har blitt drept i kamper den siste uken, til tross for Assads løfter om å godta Annans fredsplan. Søndag kom det meldinger fra eksilsyrere om at minst 16 personer er drept i kamper ulike steder i landet. Blant de drepte er åtte soldater.

Dette skaper sinne og fortvilelse fra «Syrias venner», og var et tema på møtet.

– Vårt budskap til dem som gir ordrene og dem som utfører dem, er klart: Stans drapene på deres medborgere, eller ta konsekvensene, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton.

– Opposisjonshæren må bevæpnes

Lista over løftebrudd er allerede lang. Assad må stanse angrepene mot sivile eller være forberedt på alvorlige konsekvenser, advarte Clinton.

Soher Atassi

Aktivist Soher Atassi fra Det syriske revlosjunære råd mener at opposisjonshæren må bevæpnes.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Aktivist Soher Atassi fra Det syriske revlosjunære råd, er ikke fornøyd.

– Vi mener den frie syriske hæren må bevæpnes, eller det må opprettes trygge soner i Syria. Det er et folkemord som holder på å skje. Det internasjonale samfunnet er ikke på nivå med hendelsene inne i Syria, sier hun til NRK.

Hun jobber med å koordinere opposisjonsarbeidet inne i landet.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan understrekte i sin tale til forsamlingen at det syriske folket har rett til å forsvare seg mot undertrykking, og tok også til orde for trygge soner.

Er imot bevæpning av opposisjonen

Men dette er ikke noe Norge støtter. Som mesteparten av resten av den vestlige verden, mener Norge at det ikke er noen god idé å bevæpne opposisjonen, sier Torgeir Larsen.

Det fryktes at bevæpning kun vil føre til en langvarig og blodig borgerkrig.

Også Iraks statsminister Nuri al-Maliki motsetter seg alle planer om å bistå opprørerne med våpen og styrte Syrias regime.

– Dette vil føre til en større krise i regionen, sier han

Ifølge Frankrikes utenriksminister Alain Juppé har landene blitt enige om å danne en gruppe som skal se nærmere på sanksjonene mot Syria.

– Gruppen skal møtes i Paris innen 15 dager, sier Juppe.

SISTE NYTT

Siste nytt