Hopp til innhold

Nekter å gi overgrepsinformasjon til FN

Vatikanet har avslått en forespørsel fra FN om å utlevere informasjon om påståtte seksuelle overgrep begått av prester, munker eller nonner.

Pave Frans

Pave Frans under en messe sist søndag, 1. desember.

Foto: Andreas Solaro / AFP

FNs komite for barns rettigheter har sendt en rekke spørsmål til Vatikanet der komiteen ber om detaljert informasjon om alle seksuelle overgrepssaker som er blitt rapportert til Vatikanet siden 1995.

Forespørselen gjaldt hvordan Vatikanet hadde gransket sakene og håndtert overgriperne. Blant spørsmålene som ble stilt til Vatikanet var:

  • Hadde prester, munker og nonner som var skyldige i seksuelle overgrep fått lov til å fortsatt å være i kontakt med barn?
  • Hvilke rettslige skritt hadde Den katolske kirken tatt overfor overgriperne?
  • Hadde Den katolske kirken gitt sine ansatte ordre om at seksuelle overgrep skulle anmeldes til politiet?
  • Har Den katolske kirke prøvd å tie i hjel de som rapporterte om seksuelle overgrep?

Spørsmålene var en del av en gjennomgang for å vurdere om Den katolske kirken har fulgt FNs barnekonvensjon fra 1990.

Pave Benedikt XVI

Pave Benedikt XVI måtte svare på en rekke anklager om at han prøvde å beskytte overgripere.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Vatikanet har skrevet under barnekonvensjonen som sikrer barn en rekke menneskerettigheter.

Avviste å svare

Det siste tiåret er det kommet frem stadig nye anklager og avsløringer om seksuelle overgrep begått av katolske prester.

I en rekke land har det blitt bevist at Den katolske kirken dekket over overgrepene og kirken har måttet betale store erstatningssummer til ofrene.

Da han tok opp sitt embete i mars i år sa Frans at håndteringen av seksuelle overgrep er avgjørende for Den katolske kirkens troverdighet.

Likevel avviser Vatikanet å svare på spørsmålene fra FNs komite for barns rettigheter.

Vatikanet sier i sitt svar at de er «separat og adskilt» fra Den katolske kirken og at det ikke ga ut informasjon om de religiøse aktivitetene til prestene med mindre det ble sendt spesifikke krav fra myndighetene i de forskjellige land.

I svaret sitt la også Vatikanet vekt på at de har endret kriteriene for å velge ut prester og har forandret Den katolske kirkens lover for å være sikre på at overgripere blir straffet.

Får kraftig kritikk

Kirken får kritikk fra flere hold for at den ikke vil svare på spørsmålene.

Den britiske organisasjonen UK National Secular Society, som kan sammenlignes med Human-Etisk Forbund, anklager Vatikanet for å skjule seg bak juridiske spissfindigheter, skriver BBC.

Også den amerikanske organisasjonen Center for Constitutional
Rights er kritiske og sier at svaret er for vagt.

– Ved å hevde at de bare har ansvar for den som skjer inne i Vatikanet by og legge skylden for mangel på forebygging på lokale myndigheter, har Vatikanet inntatt et av sine oppfinnsomme og misvisende svar på problemet så langt, skriver organisasjonen i en pressemelding.

SISTE NYTT

Siste nytt