Hopp til innhold

I dette landet bor det 127 millioner mennesker – kun 11 ble skutt i 2008

Japan, med sine 127 millioner innbyggere, har den laveste våpentettheten blant verdens utviklede land. Det vises på drapsstatistikken.

Mennesker krysser en gate i Tokyo i juli 2012

Mennesker krysser en gate i Tokyo i juli 2012. Landet har den laveste våpentettheten av verdens utviklede land.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

På ett år, i løpet av 2008, ble det begått 11 drap med skytevåpen i hele Japan.

Til sammenligning ble 12 nye personer drept i USA da 24 år gamle James Holmes skjøt rundt seg under en kinopremiere i Colorado i forrige uke. Det tok ham 20 minutt.

Les mer: Minst 12 drept under Batman-premiere i USA

Holmes hadde i løpet av de siste to månedene gått til innkjøp av ikke mindre enn fire våpen og omlag 6000 patroner fra ulike våpenbutikker i nærområdet. Alt var skaffet på lovlig vis, har politiet opplyst.

USA er helt i andre skalaen sammenlignet med Japan. I USA finnes det i gjennomsnitt 88 privateide skytevåpen per 100 personer. Det er den største våpentettheten i private hjem i alle verdens land.

Kunder ser på våpen i en butikk i Fort Worth, Texas

Helt i andre skalaen fra Japan, finner vi USA, som har den høyeste våpentettheten i verden. Her ser potensielle kjøpere på våpen i en butikk i Fort Worth, Texas.

Foto: LM Otero / AP

Strenge regler

Det er innført forbud mot å eie de fleste typer skytevåpen i Japan. Landet har også innført strenge restriksjoner på å kunne kjøpe og opprettholde de få som er tillatt.

Håndvåpen er strengt forbudt, småkaliber-rifler har vært ulovlig å kjøpe, selge eller overdra siden 1971. De som eide en rifle før den tid har lov til å beholde den, men deres arvinger er forpliktet til å overgi våpenet til politiet med en gang personen dør.

De eneste skytevåpnene japanere har lov til å kjøpe er hagler og luftgevær. Men prosessen for å skaffe seg en av dem, er ikke gjort særlig forenklet.

Først må man stille på et en-dags kurs og bestå en skriftlig prøve, som kun avholdes en gang per måned. Man må også ta kurs ved en skytebane og bestå en prøve her. Enhver som skal eie et skytevåpen må dessuten innom sykehus for å bestå en mental test og en dopingtest, som skal oversendes politiet.

Japanske våpeneiere skal også gjennomgå grundige bakgrunnssjekker for å sikre at de har rent rulleblad.

Hvis du får lov til å kjøpe deg enten en hagle eller et luftgevær skal politiet vite nøyaktig oppbevaring av våpenet i hjemmet, og enhver ammunisjon du måtte eie. Våpenet og ammunisjonen skal låses inne og oppbevares hver for seg.

Politiet inspiserer våpenet hvert år, og det er obligatorisk å ta nye kurs og prøver hvert tredje år.

11 drept på ett år

Våpen i en butikk i North Little Rock, Arkansas

Våpen står utstilt i en butikk i North Little Rock, Arkansas.

Foto: Danny Johnston / AP

Der amerikansk lovgivning starter med bekreftelsen «...folkets rett til å oppbevare og bære våpen», står det i japanske lovverk at «...ingen person skal eie skytevåpen».

I 2008 ble over 12 000 personer skutt og drept med et skytevåpen i USA, på samme tid ble 11 personer skutt og drept i Japan.

Til sammenligning finnes det omlag 1,4 millioner privateide våpen i Norge, og i 2008 ble det begått tre drap med skytevåpen.

Se flere tall og land i Guardians oversikt.

«Ingen» eier skytevåpen

I Japan finnes det omlag 700 000 privateide skytevåpen, ifølge tall fra FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC), det er 0,6 skytevåpen per 100 personer.

I USA var tallet på samme tid 270 millioner, en tetthet på 88 våpen per 100 personer.

I USA bor omlag 311 millioner innbyggere, til sammenligning bor det rundt 127 millioner mennesker i Japan.

Plakat satt opp i en våpenbutikk i Centerville, Virginia

En plakat med sympati for de etterlatte er satt opp i en våpenbutikk i Centerville, Virginia, etter massakren på Virginia Tech i april 2007. 32 personer ble drept i skyteepisoden.

Foto: TIM SLOAN / AFP

«Rett til å bruke våpen i hjemmet»

I USA er retten til å ha og bære våpen nedskrevet i det andre grunnlovstillegget. Det ble en lov sammen med resten av tilleggene i Bil of Rights i 1791.

Også i nyere tid har denne retten blitt bekreftet av USAs høyesterett. Det betyr at man i USA har rett til å ha våpen selv om man ikke er i forsvarstjeneste, og har rett til å bruke dette våpenet på tradisjonelt lovlig vis, som for eksempel til selvforsvar i hjemmet.

I statistikken går det imidlertid også fram at rundt 600 personer ble drept uten hensikt i 2008, ved at et skytevåpen gikk av ved et uhell.

Da han var delstatssenator i Illinois støttet president Barack Obama tøffere våpenlover, og i valgkampen i 2008 gikk han mot lovforslag som tillot skjulte våpen og støttet lovforslag som krevde bakgrunnssjekk av våpenkjøpere. Men som president har han så langt skuffet de som ønsker strengere våpenlover i landet.

Les: – Liberale våpenlover er et nasjonalt problem
Les også: Palin forsvarte USAs våpenlover

SISTE NYTT

Siste nytt