Hopp til innhold

Vakter må passe på unge skiturister

Danske reisearrangører sender blant annet sykepleiere, sjåfører og sivilkledde guider for å passe på viltre ungdommer som er på skiferie i Mellom-Europa.

Det franske skistedet Tignes

I 2010 omkom en ung danske på skistedet Tignes i Frankrike.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

I går mistet en elev ved Egaa Gymnasium livet etter at han falt fra en veranda i 6. etasje på et hotell i de franske alpene.

Han var ved bevissthet da han ble funnet, men døde seinere av indre skader på et lokalt sykehus.

19-åringen var på skiferie sammen med 167 medelever på skistedet Risoul da ulykken skjedde.

I fjor omkom en annen elev i Bad Gastein i Østerrike, og i 2010 var det to andre dødsulykker med danske elever, skriver Berlinske Tidende – en i Tignes i Frankrike og en i Bad Gastein.

– Tidligere spesialsoldater

For å unngå liknende ulykker har reisearrangøren Sne & Snø og Valluga Ski Rejser ansatt personer med variert bakgrunn for å passe på de 160 ungdommene som selskapet for tiden har i Val Thorens i Frankrike.

– Vi har med to tidligere spesialsoldater som skal holde ro og orden i barene. Sivilkledde guider holder øye med stoffomsetning på utesteder, og en sykepleier har nær kontakt med franske leger. Dessuten har vi vaktbiler som hjelper de unge med å komme hjem nattetid. Temperaturen kan komme med i 18 minusgrader, sier Glenn Retz som eier selskapet.

Det var selskapet Danski som arrangerte turen til Risoul der 19-åringen omkom. Også dette selskapet har ansatt vakter.

– Vi har vakter fra selskapet Grøn Koncert som er vant til å håndtere berusede folk og konflikter. De er til stede på diskotek i byen og sørger dessuten for at gjestene våre ikke bråker på hotellene, sier Anders Højlund i Danski.

Selskapet Ecart har spesialisert seg på å arrangere turer for større grupper, for eksempel elever fra videregående skoler.

– Skal hindre bråk og slåssing

– Vaktene våre er enten politifolk, dørvakter eller med erfaring fra annen vakttjeneste hjemme i Danmark. De hjelper de unge med å finne veien hjem, sørger for ro i hotellkorridorene, og skal hindre bråk og slåsskamper når diskotekene stenger, sier Karsten Thygesen, produktsjef i Ecart.

Sebastian Tutenges fra Center for Rusmiddelforskning snakker generelt om unges vaner på utenlandsturer.

– De føler at de kan skeie mer ut når de er hjemmefra. Noen reiseselskaper er gode mens andre er dårlige til å passe på. På for eksempel skisteder er gode fester ville fester, og de unge er flinke til å piske opp stemningen og bli for fulle.

Det er ennå ikke kjent om 19-åringen som omkom i Risoul var beruset. Han ble sett på et diskotek ved 1-tiden om natta, og ble funnet ved bevissthet på bakken utenfor hotellet en time og et kvarter seinere. I går ble han erklært død.

SISTE NYTT

Siste nytt