Hopp til innhold

Utsetter tømming av 21 tanker med radioaktivt avfall

LONDON (NRK): Britene kommer likevel ikke til å tømme 21 tanker med sterkt radioaktivt avfall fra det omstridte atomanlegget Sellafield neste år, slik tidligere lovet.

Sellafield-anlegget

Sellafield-anlegget er den største private arbeidsgiveren i vest Cumbria-distriktet ved Irskekysten.

Foto: REUTERS/David Moir

Nils Bøhmer i Bellona

Nils Bøhmer i Bellona frykter at oppryddingen i Sellafield kan bli utsatt flere ganger.

Foto: Det britiske utenriksdepartementet

Dette opplyste ledelsen for atomanlegget på et møte om atomsikkerhet i London i dag.

Urolig for Norge

– Det vi har fått vite i dag er at de 21 tankene med radioaktivt avfall som tidligere har blitt lovet tømt til et minimums nivå i løpet av 2015 er utsatt til tidligst 2016, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona som er urolig over nyheten.

– Dette er foruroligende for det betyr at det fremdeles er en høy risiko for nedslipp over Norge fra disse tankene i lang tid fremover.

Det var under det årlige møtet InfoArena, hvor norske organisasjoner som er skeptiske til sikkerheten rundt atomanlegget Sellafield i Storbritannia møter representanter anlegget og britiske myndigheter.

Kan utsettes ytterligere

Anlegget som ligger ved Irskekysten har lenge vært omstridt på grunn av flere utslipp av radioaktivt materiale.

Norske strålemyndigheter regnet i 2007 ut at dersom bare 1 prosent av avfallet i tankene slipper ut, står Norge – og spesielt Rogaland og Hordaland – overfor et utslipp som er sju til ti ganger større enn det vi opplevde etter Tsjernobyl. Dette ble noe redusert i fjor sommer da eierne av Sellafield anlegger halverte antallet tanker, og skulle ytterligere reduseres i løpet av neste år.

Det skjer altså ikke.

Satser på atomkraft

NRK møtte Rene McTaggart, som leder den britiske regjeringens arbeid for atomsikkerhet i departementet for energi- og klimaendringer. Han kunne fortelle om en storstilt utbygging av nettopp atomkraft i årene fremover. Britene ønsker å investere hele 75 milliarder pund eller 800 milliarder kroner i årene fremover.

– Vi har nesten 70 millioner som bor i Storbritannia, så forbruket av elektrisitet går hele tiden opp. Vi må forsikre oss om at vi er garantert forsyning fra flere kilder, så ikke vi gjør oss avhengig av bare en, sier McTaggart.

I dag importerer Storbritannia energi, ikke minst enorme mengder gass fra Norge, men de ønsker å være selvforsynte, for å kunne sikre at folk alltid får lys og varme når de forventer det, og ikke minst holder prisene nede. Men, det betyr også en knapphet på arbeidskraft innenfor atomenergi. Bellona og andre frykter denne knappheten bare vil gjøre det enda vanskeligere å prioritere opprydning av gammel avfall.

Det bekrefter også langt på vei dr. Rex Strong som leder atomsikkerhetsarbeidet på Sellafield. Det skal bygges et nytt og større anlegg i nærheten som vil tiltrekke seg mye kvalifisert personell.

– Vi blir nødt til å øke innsatsen for å sikre at det kommer en ny generasjon som vil jobbe med dette. Det er så langt noe andre selskaper har måttet forholde seg til, men nå må vi det også, sier Strong.

Det vil bety et enormt press på kvalifisert arbeidskraft innenfor atomsikkerhet, og Bøhmer frykter det kan få ytterlige konsekvenser for oppryddingen på Sellafield

– Mye av grunnen til denne forsinkelsen er tekniske utfordringer på anlegget og mangel på kvalifisert personell så det er klart at så lengre tid man bruker jo vanskeligere blir det å løse disse problemene, sier Bøhmer som tror oppryddingen kan bli utsatt ytterligere.

– Det er fortsatt en lang vei å gå og bygging av nye atomkraftverk vil gjøre denne veien enda lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt