Hopp til innhold

Håper dette vitnemålet kan frikjenne French

KINSHASA (NRK.no): Forsvareren til drapstiltalte Joshua French håper Arne Stray-Pedersens vitnemål vil være med på å frikjenne nordmannen.

Rettsmedisiner Arne Stray Pedersen avlegger ed i Kinshasa

Arne Stray-Pedersen avla ed i rettssaken i Kinshasa.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Ved tretiden på ettermiddagen var det endelig klart for vitnemålet til den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen, som har vært med på obduksjonen av Tjostolv Moland.

– Ingen tegn til skader

Et lerret ble satt opp i rettssalen. På det ble det vist bilder fra cella, både rommet der de to nordmennene bodde og det lille badet. Retten fikk også se bilder fra obduksjonen, etter at Stray-Pedersen hadde advart om sterke bilder.

Arne Stray-Pedersen

Arne Stray-Pedersen holder sin presentasjon.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Rettens aktører fulgte med på det som ble presentert, mens andre blant tilhørerne valgte å snu seg vekk.

På det store lerretet viste han frem bilder som underbygget rapporten som er skrevet på oppdrag fra kongolesiske myndigheter og i samarbeid med den kongolesiske professoren Hono Tshomba.

Stray-Pedersen gikk detaljert til verks, og forklarte på engelsk hvilke merker og tegn de fant på Molands kropp.

– Vi fant ingen tegn til skader på den avdøde, forklarte Stray-Pedersen mens han viste frem ganske sterke bilder for salen.

– Skadene på kroppen til Moland er ikke påført av andre. De blåmerkene man kan se er kommet etter hans død, sier Stray-Pedersen.

Den norske rettsmedisineren forteller at dødstidspunktet var tidlig søndag morgen, men at det ikke er mulig å være mer presis enn det.

Hadde høy promille

Stray-Pedersen understreket at han har vært med på over 1500 obduksjoner, og at han har samarbeidet godt med sin kongolesiske kollega, som var enig i funnene.

Tjostolv

Tjostolv Moland ble funnet død 18. august i fjor.

Foto: VATN, Vegar K. / SCANPIX

Rettsmedisineren forklarte at han tok med seg prøver hjem til Norge, og at det ble påvist en promille på 2,7 i blodet til Moland.

Det ble ikke påvist noen betydelige mengder av andre medikamenter, sier Stray-Pedersen.

– Da vi hørte om de kongolesiske funnene gikk vi til laboratioret og undersøkte enda nøyere. Da fant vi spor etter sovemiddel, så mine kongolesiske kolleger hadde rett, sier han.

Stray-Pedersen mener imidlertid mengdene var såpass små at det ikke kan ha vært dødelig. Mengdene tilsvarte at Moland hadde tatt én pille flere dager i forveien, mens man må få i seg rundt 20 for at det skal være livsfarlig.

I sin konklusjon sier han at funnene viser at Moland tok sitt eget liv, og at han utelukker påtalemyndighetens påstand om at nordmannen ble dopet ned.

Ekspertene er enige om at Moland var svært alkoholpåvirket, noe aktor Katenda Nkulu tidligere har påstått at French bare har funnet på.

– I dag har vi hørt at også det kongolesiske ekspertvitnet sier at han hadde alkohol i blodet. Så hvem er den oppfinnsome her? kontret forsvarer Mwila.

Advokat Hans Marius Graasvold om Kripos som i dag fikk forklare seg i rettssaken mot Joshua French.

VIDEO: Hans Marius Graasvold om Kripos-presentasjonen.

Høy temperatur

Advokat Hans Marius Graasvold sier til NRK at han er fornøyd med at Stray-Pedersen fikk holde presentasjonen sin uten avbrytelser.

– Nå er jeg spent på reaksjonene som kommer, ikke minst fra aktor, sier han.

Tidligere i dag var det høy temperatur da Kripos-etterforsker Tom Luka forklarte seg.

Han var med å undersøke cella som Moland og French delte, fem dager etter at Moland ble funnet død, og dette ble et vitnemål aktor etter beste evne forsøkte å latterliggjøre og undergrave.

– Dere har jo selv hørt fra denne rapporten (Kripos-rapporten, journ.anm.). Den kan ikke brukes! Luka og hans kolleger kunne ikke gjøre en skikkelig jobb. Da de kom til cellen, var den «forurenset». Det er derfor han er avhengig av rettsmedisineren, argumenterte Nkulu med.

Nkulu hevdet rapporten ikke hadde noen konklusjon, før Luka påpekte at konklusjonen sto på første side i rapporten.

– Jeg har vanskelig for å ta det alvorlig. Nok en gang har aktor sørget for at vi kastet bort tid, sier Graasvold til NRK.

Les også: French´ forsvarer tror teknisk rapport vil overbevise
Les også: Graasvold optimistisk over antallet frifinnelser

Katenda Nkulu

Aktor Katenda Nkulu måtte irettesettes av dommeren etter utbruddene mot Kripos-etterforsker Tom Luka tidligere tirsdag.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Tolker fakta ulikt

Ulastelig kledd i en mellomblå dress, tok den kongolesiske rettsmedisineren Hondo Tshomba over etter Arne Stray-Pedersen.

Også han understreket det gode samarbeidet som hadde vært mellom legene fra de to landene, og sa at arbeidet var preget av respekt.

Deretter gikk han metodisk fram for å forklare hvorfor kongoleserne har kommet til en annen konklusjon enn nordmennene.

– Noen av tegnene vi se her finnes både når noen tar sitt eget liv og når man blir drept, sier han.

Tshomba gikk gjennom bildene punkt for punkt for å forklare hvorfor han mener Moland ble drept.

– Jeg tviler sterkt på at Moland døde på badet i cella, sier han.

Tshomba mener kombinasjonen av alkohol og sovemedisin forsterker effekten av medikamentene, og mener det gjorde at Moland ikke kunne forsvare seg.

– Vi tolker de samme faktaene på ulikt vis, sier han.

Foreslo ny prøve

Toksikolog Josephat Ndelo fikk også forklare hvordan han jobbet. Han forklarer at han fikk problemer fordi han mottok for få prøver, og fordi han trengte annerledes utstyr.

– Vitenskap er vitenskap, både i Europa og Afrika. Min norske kollega var forbauset over at jeg hadde funnet spor av denne sovemedisinen. Slike tester har jeg gjort i 25 år her i Afrika, sier han.

Aktor Katenda Nkulu fikk igjen ordet etter forklaringene, og gjentok at retten ikke kunne høre på den norske rapporten.

Han hevder Stray-Pedersen ventet med å ta opp sovemedisinen til den kongolesiske eksperten fortalte at han hadde påvist den, og mener rapporten må tilbakevises fordi nordmannen ikke gjorde laboratorieundersøkelsene selv.

– Jeg forslår at vi sender en analyse til en nøytral tredjepart, Sør-Afrika eller et annet land, og gjør undersøkelsen igjen. Men jeg lover at dette er sikre analyser, svarte Stray-Pedersen.

Politioverbetjent Kjetil Tunold i Kripos sier til NRK at både Stray-Pedersen og Luka er slitne etter den lange rettsdagen.

– Vi er fornøyde, vi er glade for at vi fikk muligheten til å avgi våre vitnemål så fritt som vi gjorde, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt