Hopp til innhold

USAs ambassadør i Libya drept i rakettangrep

USAs ambassadør i Libya og tre andre som tilhører ambassaden ble drept i rakettangrepet i Benghazi tirsdag, bekrefter USAs president Barack Obama.

Chris Stevens

Christopher Stevens.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Meldingene om at USAs ambassadør og tre diplomater ble drept i angrepet i Benghazi kom først fra flere internasjonale nyhetsbyråer og TV-stasjoner.

President Barack Obama bekrefter nå at ambassadør Christopher Stevens er blant de drepte, og at ytterligere tre amerikanske diplomater mistet livet i angrepet. Obama fordømmer angrepet i en uttalelse tirsdag.

– Jeg har satt i gang min administrasjon til å gi all nødvendig støtte til vårt personell i Libya, og vi vil øke sikkerheten ved våre diplomatiske stasjoner over hele verden, sa Barack Obama.

Stevens, en 52 år gammel karrierediplomat i den amerikanske utenrikstjenesten, ble USAs ambassadør til Libya i mai 2012. Han hadde tidligere tjenestegjort to ganger i landet og snakket arabisk. Stevens var også den amerikanske regjeringens representant til Det nasjonale overgangsrådet (NTC) i Libya under opprøret mot Muammar Gaddafi i 2011, melder Al Jazeera.

Militssoldater stormet konsulatet i Benghazi i Libya tirsdag, angivelig i protest mot en islamkritisk amerikansk film om profeten Muhammed.

Uklar dødsårsak

Det er ikke klart om den drepte amerikanske ambassadøren satt i en bil eller oppholdt seg inne i det amerikanske konsulatet under angrepet.

Ifølge TV-kanalen Al Jazeera har libyske sikkerhetskilder sagt at ambassadøren mistet livet fordi han pustet inn store mengder røyk i brannen som ble påsatt ved konsulatet. Mens en libysk talsmann sier til nyhetsbyrået Reuter at de fire ble drept da angripere skjøt mot dem.

Videobilder fra opptøyene ved konsulatet i Benghazi som sirkulerer på nettet viser en vestlig mann som bæres av demonstrantene. Bildene gir ikke et klart svar på om personen er drept.

Al Jazeera melder at de som ble drept i angrepet er ambassadøren, en annen ansatt og to sikkerhetsvakter. De skal alle sammen flys til Libyas hovedstad Tripoli før de så sendes til Tyskland.

Norge fordømmer angrepet

– Vi fordømmer på det sterkeste angrepet på det amerikanske konsulatet i Bengazi og drap på diplomater og sivile, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Støre sier det er ingenting som kan forsvare slike voldshandlinger.

– Vi vil ta kontakt med libyske myndigheter og understreke at de har ansvaret for sikkerheten ved diplomatiske stasjoner i Libya, og gi uttrykk for vår dype uro over at dette kunne skje, sier Støre til NRK.

Utenriksministeren skrev også på Twitter at Norge fordømmer angrepet.

Harde kamper

Innenriksdepartementet i landet opplyser at bygningen ble beskutt med rakettdrevne granater, stukket i brann og plyndret under angrepet.

Libyske sikkerhetsstyrker forsøkte å holde militsfolkene på avstand, og det kom til kraftig skuddveksling.

Veien i området ble stengt og libyske sikkerhetsstyrker omringet bygningen.

Mohammed Magarief

Mohammed Magarief.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Libyas visestatsminister Wanis al-Sharif fordømmer angrepet og kaller det feigt, mens lederen for landets Nasjonalforsamling ber USA om unnskyldning.

– Vi beklager overfor USA, overfor folket og hele verden det som skjedde, sa Mohammed Magarief på en pressekonferanse onsdag.

Omstridt film

Filmen som vekker slik harme er produsert av den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacile.

– Islam er kreft, har Bacile sagt til Wall Street Journal og filmen hans spres nå på internett.

Ifølge Bacile har rundt 100 jødiske givere har finansiert filmen, som har tittelen «Innocence of Muslims».

Filmen markedsføres av den omstridte Florida-pastoren Terry Jones, som i fjor utløste rasende protester verden over ved å brenne Koranen.

Frykt for mer uro

Den amerikanske ambassadøren slept ut på gaten fra konsulatet i Benghazi

Den amerikanske ambassadøren i Libya Christopher Stevens ble hard skadet i angrepet og døde senere av skadene.

Foto: Afp

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier saken nå er langt mer alvorlig.

– Libyerne har endel ekstremistiske grupperinger som er aktive i Benghazi og rundt. Dette viser hvor ustabil sikkerhetssituasjonen er i Libya. Vi har tidligere sett at slike hendelser ofte sprer seg og tiltar i styrke, sier han.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke bekreftet alle opplysningene, men sier at en av deres ansatte ble drept i natt.

– Jeg fordømmer i sterkeste ordelag angrepet mot vårt konsulat i Benghazi. Og jeg er dypt ulykkelig over de fire som har mistet livet, sier utenriksminister Hillary Clinton.

Afghanistan stenger nettsted

Afghanistan har stengt tilgangen til Youtube så lenge den omstridte videoen ligger der. Det sier landets kommunikasjonsminister Aimal Marjan.

– Vi har fått beskjed om å stenge nettstedet for det afghanske publikum, så lenge filmen ligger der, sier han.

Tidligere har provoserende filmer og hendelser ført til dødelige sammenstøt i Afghanistan.

I Mazar-i-Sharif i Afghanistan ble norske Siri Skare og seks andre FN-medarbeidere drept da demonstranter angrep et FN-kontor etter koranbrenningen til pastor Terry Jones.

Demonstrasjoner i Egypt

Uroen i Libya kom etter at mange tusen hadde demonstrert i Egypt i protest mot filmen. I går klatret mange opp på muren utenfor USAs Kairo-ambassade, tok ned USAs flagg og erstattet det med et muslimsk, svart flagg. Egyptisk opprørspoliti var utkalt, og omringet ambassaden.

– I dag er det roligere ved ambassaden i Kairo, og det er hundrevis av opprørspolitifolk og pansrede kjøretøyer der, sier Falkenberg Mikkelsen.

Også ansatte ved USAs ambassade i Kairo forteller at sikkerheten er trappet opp.

SISTE NYTT

Siste nytt