Hopp til innhold

USA avslutter kampoperasjoner i Afghanistan i 2013

For første gang sier USA at de vil avslutte sin deltakelse i kampoperasjoner i Afghanistan allerede i 2013. Uttalelsene førte til forvirring på NATO-hovedkvarteret, men Espen Barth Eide sier han ikke er overrasket.

Leon Panetta

USAs forsvarsminister Leon Panetta varsler en gradvis nedtrapping av det amerikanske nærværet i Afghanistan. Han understreker at USA de nærmeste par årene vil konsentrere seg stadig mer om opptrening av afghanske styrker og delta mindre i kampoperasjoner.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Det kunngjorde USAs forsvarsminister Leon Panetta på vei til NATOs forsvarsministermøte i Brussel torsdag og fredag.

Panetta sier USA vil konsentrere seg om trening av afghanske styrker det siste året før de fleste amerikanske styrker forlater landet.

Uttalelsene førte til forvirring på NATO-hovedkvarteret og i Kabul om dette betyr at USA er i ferd med å gjøre som Frankrike har varslet, nemlig å trekke ut kampsoldatene ett år tidligere enn utgangen av 2014.

– Holder oss til planen

Men trass målet om å avslutte deltakelse i kampoperasjoner allerede i løpet av neste år, har USA ikke planer om å fremskynde tilbaketrekkingen fra fristen i 2014, sier Panetta ifølge nyhetsbyrået AFP.

NATO er blitt enig om en 2014-tidsplan, “og jeg mener vi bør holde oss til den», sier Panetta.

Forsvarsministeren sier USA ønsker at alle NATO-allierte – inkludert Frankrike – respekterer 2014-planen, ifølge AFP.

Panetta sier 2013 vil bli et avgjørende år for å avslutte overføringen av sikkerhetsansvar til de afghanske styrkene, og at “2014 vil bli året hvor man konsoliderer overgangen».

Espen Barth Eide

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier til NRK at han ikke er overrasket over USAs utspill.

Foto: NRK

Norge: Ikke overrasket

Det er uklart hvordan avslutningen av kampoperasjonene og den gradvise overgangen til opptrening av afghanske styrker vil påvirke antall amerikanske soldater i Afghanistan.

USA har nå nesten 90.000 soldater i landet. Ifølge Panetta er det foreløpig ikke tatt noen beslutning om størrelsen på styrken i 2013.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) har uttrykt bekymring for at flere NATO-land kan komme til å følge etter Frankrike og trekke ut sine soldater tidligere enn planlagt.

– Jeg er egentlig ikke så overrasket, for vi har lenge sagt at det vi skal gjøre mer av er mentorering og opplæring, og det vi skal gjøre mindre av er direkte kamphandlinger, sier Barth Eide til NRK.

Dagen før NATOs toppledere møttes i Brussel for å diskutere en best mulig måte å trekke seg ut av Afghanistan på, lakk det ut en rapport der det heter at Taliban er klare til å ta over i Afghanistan så fort de internasjonale styrkene er ute.

Dette bekymrer ikke Barth Eide, som mener det er viktig at Taliban tar del i den demokratiske utviklingen i landet.

– Hvis et politisk parti som springer ut av Taliban blir valgt, og får en plass i parlamentet, så er det ikke min jobb å bestemme om disse også skal få en plass i parlamentet, det er det opp til afghanerne å bestemme, sier Barth Eide.

– Samtidig er jeg opptatt av at vi sørger for at Afghanistan forblir demokratisk, og at de konstitusjonelle fremskrittene vi har fått opprettholdes, uavhengig av hvilken plass Taliban får i dette, avslutter forsvarsministeren.

NATO: Må stå ved planen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen før møtet i Brussel torsdag at han mener landene i alliansen må stå ved sin opprinnelige plan, som er å avslutte operasjonene i Afghanistan i slutten av 2014.

– Den avgjørelsen og det veikartet står fortsatt, sier Fogh Rasmussen, ifølge Reuters.

Fogh Rasmussen sier også at alle eventuelle forandringer i forhold til dette må koordineres innad i alliansen.

Generalsekretæren la også til at det i den opprinnelige planen ligger en forhåpning om at man skal overføre sikkerhetsansvaret for de siste områdene i Afghanistan til landets myndigheter i løpet av 2013.

– Fra det tidspunktet vil afghanske sikkerhetsstyrker være i føringen over hele Afghanistan, og våre troppers rolle vil gradvis forandres fra kamp til støtte ... Det er selvfølgelig helt avgjørende at denne rolleoverføringen skjer på en koordinert måte, sier Fogh Rasmussen.

Torsdag ble det også kjent at Frankrike trekker seg ut av basen der fire franske soldater ble drept tidligere i år.

Ikke endret karakter

Barth Eide frykter ikke at USA kommer til å følge etter Frankrike og trekke sine soldater ut tidligere enn planlagt.

– Nei, jeg opplever ikke at amerikanerne ønsker å avslutte sitt engasjement før 2014, men han er tydelig på at det vil endre karakter. Og vi vet at kampstyrker krever større volumer enn opplæringsstyrker, så det vil være færre i 2014 enn i 2013, sier Barth Eide til NTB.

Norge har ikke endret sine planer om en gradvis nedtrapping av Afghanistan-styrken, ifølge forsvarsministeren.

– Vi har ikke sagt vi skal ha kampstyrkene ute i 2013, men vi har sagt at vi endrer innretningen fra 2013 til en rendyrket trenings- og opplæringsrolle etter sommeren 2013. Det er ganske nær det Panetta sier, og det jeg tror det kan bli enighet om på dette møtet, sier Barth Eide, som opplever at det Panetta nå sier er nært opp til det Norge har sagt lenge.

– Vi må styre mot et 2014, hvor den siste dagen vi er der ligner mye på den siste dagen etter at vi er der. Da har afghanerne overtatt, da har de fått ansvaret, sier Barth Eide.

SISTE NYTT

Siste nytt