Nordmannen Ehsan Arjemandi er forsvunnet i Pakistan - Nordmannen Ehsan Arjemandi sitter fanget og blir torturert i en pakistansk militærleir, ifølge New York-redaktør Wendy Johnson. Det har også familien til nordmannen fryktet tidligere.NRK

Nordmannen Ehsan Arjemandi sitter fanget og blir torturert i en pakistansk militærleir, ifølge New York-redaktør Wendy Johnson. Det har også familien til nordmannen fryktet tidligere.

Foto: NRK

Ber USA ta affære over savnet nordmann i Pakistan

Nordmannen som er forsvunnet i Pakistan blir torturert, hevder en amerikansk redaktør. Nå ber hun USAs utenriksminister Hillary Clinton involvere seg i saken.

Redaktøren har anmodet det pakistanske forsvaret og dets etterretningstjenester om å løslate den norske statsborgeren Ehsan Arjemandi, og uttrykker bekymring for at han blir torturert og ikke lenger er i stand til å stå oppreist.

Redaktør Wendy Johnson, som sammen med den Brooklyn-baserte forfatteren Annie Nocenti har laget dokumentaren «The Baluch» og styrer de to nettsidene Crisis Balochistan og The Baluch, er svært bekymret for helsetilstanden til Arjemandi.

Fikk endelig svar om hvor han var

Arjemandi blir for tiden holdt fanget i en pakistansk militærleir i Karachi, skriver Johnson i et brev til det pakistanske forsvaret, gjengitt av Now Public. Hun avslører også nøyaktig hvor Arjemandi sitter fengslet. I april skrev hun et brev der hun ba USAs utenriksminister Hillary Clinton om å involvere seg i saken.

Vitner fortalte NRK i august i fjor at Arjemandi ble bortført av pakistansk etterretning og uniformerte soldater, men både politiet og etterretningstjenesten nektet for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Deretter kom det meldinger om at Arjemandi kunne ha blitt utvist til Iran .

NRK-reporter Atta Ansari fikk i sommer endelig en bekreftelse fra Pakistans innenriksminister Rehman Malik om at Arjemandi ble holdt fanget av forsvaret .

I over ett år hadde ingen visst hvor nordmannen var. Familien til Arjemandi har hele tiden levd i uvisshet, men fryktet at Arjemandi ble holdt fanget i en torturcelle .

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Video: Vi holder Arjemandi fanget

Video Ehsan Arjemandi - Foto: Nyhetsspiller /

NRK-reporter Atta Ansari får beskjed av Pakistans innenriksminister om at nordmannen holdes fanget av forsvaret.

Vil involvere utenriksminister Clinton

I et nytt brev til det pakistanske forsvaret skriver Johnson:

«I dag bønnfaller jeg det pakistanske forsvaret og/eller de organisasjonene som holder Ehsan fanget, om å løslate ham eller stille ham for retten. Jeg fikk i går melding om at Ehsan Arjemandi holdes fanget i militærleiren Malir nær flyplassen i Karachi. Han rapporteres å være syk og kan ikke stå oppreist.»

«At Pakistan holder Ehsan Arjemandi i fangenskap ble først innrømmet av innenriksminister Rehman Malik i et intervju med NRK-reporter Atta Ansari i juli 2010, nesten et år etter at Arjemandi ble bortført under en busstur til Karachi, Pakistan, i august 2009.»

NRK får av kilder opplyst at Arjemandi ble arrestert av Pakistans militæretterretning (MI), og får bekreftet at han nå sitter fengslet i Malir-leiren. Han er svært syk, og han blir blant annet nektet medisiner for sykdommer som hepatitt C, diabetes og stoffskifteproblemer.

Randi Hagen Spydevold - Advokat Randi Hagen Spydevold er bekymret for helsetilstansen til klienten i Pakistan. - Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Advokat Randi Hagen Spydevold er bekymret for helsetilstansen til klienten i Pakistan.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Norge må stille strenge krav

Arjemandis advokat i Norge, Randi Hagen Spydevold, er kjent med tilstanden hans, og sier til NRK at hun er bekymret over at nordmannen fremdeles sitter fengslet uten dom i Pakistan.

– Når de hevder å være en rettsstat må de stille ham for en domstol dersom de mener han har gjort noe galt, sier Spydevold.

Da Pakistans innenriksminister til slutt innrømmet overfor NRK å ha kjennskap til at Arjemandi var arrestert, forklarte han at arrestarjonen skjedde fordi Arjemandi ble tatt med falsk ID. Å sitte fengslet uten dom for dette i ett år er for lenge mener hans advokat.

Hun mener også at norske myndigheter har gjort mye godt i saken, men nå må ta frem større skyts.

– Vi oppfatter at ting er gjort riktig av den norske ambassaden i Pakistan og av UD, men diplomatiet har ikke ført noen vei, sier Spydevold, og mener at Norge må stille strengere krav om innsyn og vilkår, også i forhold til de samtaler som pågår nå.

– Når de tar det pakistanske diplomatiet smilende i hånden i samtaler om norsk nødhjelp til Pakistan, må de også kunne stille krav tilbake, mener Spydevold.

Konflikt om Balutsjistan

Arjemandis er bare ett av over 1100 dokumenterte tilfeller av slike forsvinninger i Balutsjistan, skriver The Examiner.

Balutsjistan er en av fire pakistanske provinser, og sitter på rike naturressurser. I grove trekk er bakgrunnen for konflikten som Arjemandi er en del av, at det i lang tid i Balutsjistan har foregått en separatistbevegelse. Separatistene føler at de har blitt neglisjert, og vil danne et eget land av Balutsjistan-områdene i Pakistan og Iran.

Pakistanske myndigheter mener at Arjemandi er en del av denne separatistbevegelsen, ikke minst etter at han kom i søkelyset til pakistansk etterretning da han var med i demonstrasjonene i Oslo da Pakistans tidligere president Pervez Musharraf var på Norges-besøk i 2006.

Arjemandi kom til Norge som asylsøker gjennom Pakistan som 15-åring i 1990. Han har gått på skole i Norge og har jobbet blant annet på Gardermoen, i Oslo kommune og som tolk for utenriksdepartementet.

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)