Hopp til innhold

Unge sørafrikanere har mistet troen på politikerne

JOHANNESBURG (NRK): Bare et mindretall av de unge som har vokst opp i et fritt Sør-Afrika har registrert seg som velgere. Mange av dem har mistet troen på politikerne.

Minda (19) og Adhir (20).

Det unge paret Minda og Adhir, begge av indisk avstamning, vil stemme på partiet Democratic Alliance.

Minda er 19 år og Adhir 20 år. Vi treffer dem på et in-sted i byens parallell til Grünerløkka i Oslo. En stålblank kaffemaskin hveser.

– Nei, vi føler ingen forpliktelse til å stemme på ANC. Vi har lært noe om den tiden på skolen, og av foreldrene våre, så vi vet at ANC var viktige den gang, sier Minda.

– Mindre vold

– Vi har vært i Cape Town og sett hva Demokratic Alliance har fått til der, sier Adhir. – Der var det rent og ikke så mye vold.

Begge er av indisk herkomst. Han skal bli ingeniør, hun advokat.

– Democratic Alliance gjør mye bra, sier Adhir.

Democratic Alliance (DA) er landets nest største parti, og forventer en framgang ved dagens valg. Ved dette valget er det DA som ønsker å vekke visjonene, drømmene og håpet fra 1994, ifølge avisen The Citizen.

– Lederen, Helen Zille vil bli en flott president, om noen valgår framover.

LES OGSÅ: Valglokalene åpner i Sør-Afrika

LES OGSÅ: Zuma er kvernsteinen om ANCs nakke

Aldri opplevd apartheid

Minda og Adhir tilhører Born Frees-generasjonen, ungdom født mellom 1994 og 1996. De er de første i historien som har stemmerett, men som aldri har opplevd apartheid. Den politiske interessen blant Born Frees bekymrer mange. Tallet på dem som har registret seg som velgere, og som faktisk kan gå til urnene i dag, varierer mellom 25 og 33 prosent.

– Det er forståelig, sier Minda, og mener særlig svart ungdom må ha mistet troen på politikere etter alle skandalene med Zuma.

Igjen dreier det seg om presidentens person. Mange mener at landet hadde fortjent at også politiske saker fikk dominere valgkampen.

LES OGSÅ: Nesten alle gikk da Jakob Zuma talte til ANC tre dager før valget

LES OGSÅ: Erkebiskop Desmond Tutu: – Jeg har mistet respekten for Norge

Jobb, hus og håp

Sør-Afrika topper listen over land med stor forskjell på fattig og rik. Millioner trenger jobb, hus og håp. Arbeidsledigheten er offisielt på 30 prosent, men sies å være langt høyere. Folks tro på at politikere kan gjøre noe for dem, er på et lavmål, mens det er en sterk økning i aksepten for voldelige aksjoner.

Det er nok å ta fatt i for dem som skal lede Guds Regnbuefolk, som Desmond Tutu kalte sine landsmenn. Også nobelprisvinneren har lenge uttrykt sin misnøye med presidenten.

Han fikk beskjed fra Zuma i dag om å konsentrere seg mer om sin egen menighet. De ønsket hverandre ikke et godt valg.

SISTE NYTT

Siste nytt