Hopp til innhold

Ungarn på kurs mot fortiden

Ungarn og statsminister Viktor Orban beskyldes av EU for demokratitruende nasjonalisme. Slik nasjonalisme - og nasjonalfølelse - er imidlertid intet nytt i landet.

Brant EU-flagg i Ungarn

Et medlem av det ytrehøyrepartiet Jobbik brenner et EU-flagg i protest mot reaksjonene fra omverdenen i Budapest 14. januar.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Kommentar: Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

I begynnelsen av folkevandringstiden brøt magyarene - eller ungarerne - opp fra Nord-Ural i Russland og vandret gjennom 300 år frem til det grøderike slettelandet vest for Karpatene.

Den språklige opphavsteorien er at ungarerne var stammefrender med finnene. Men nyere forskning på gravplasser i Sør-Ural kan tyde på at magyarene kom enda lengre øst fra, noe som aktualiserer tanken på at den legendariske hunerkongen Attila red frem til Donau helt fra den nordlige delen av Sentral-Asia.

På Helteplassen - Hösök Ter - i Budapest står de gamle ungarske kongene, og mange av dem bygget seg opp i det østlige landskapet Erdely, som i dag er Transylvania i Romania.

Dobbeltmonarkiet

Det var magyarene som militært stanset tyrkernes fremmarsj mot Wien, for Sümegborgen nord for Balatonsjøen lå så strategisk til med sine kanoner.

Tilfeldigheten om hvem som fikk en arving førte det ungarske kongedømmet inn i personalunionen med habsburgerne, men dobbeltmonarkiet ble det største europeiske imperium under keiser Franz Josef.

Ungarerne elsker fremdeles hans gemalinne, Sissy eller Erzebeth på ungarsk, Elizabeth på tysk.

Eszterhazy-familien var landets fremste adelsslekt. Huskomponisten Joseph Haydn måtte spise med tjenerne på kjøkkenet.

Det ungarsk-østerrikske dobbeltmonarki tapte 1. verdenskrig sammen med Tyskland og ble oppløst. Ved Trianon-freden i 1920 mistet Ungarn 70 prosent av sitt enorme territorium som strakte seg fra Trieste og nesten til Bucuresti.

– Jeg er statsminister for alle ungarere, sa Viktor Orban i sin forrige statsministerperiode, og feide med seg fire millioner etniske ungarere som bor i Romania, Slovakia og Serbia med dén kommentaren.

Ungarns statsminister Viktor Orban

Ungarns statsminister Viktor Orban har fått mye kjeft den siste uken fra sine europeiske kolleger på grunn av landets nye lover som betegnes som udemokratiske.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Traume for nasjonalsjelen

Ikke bare høyresiden, men mange ungarere spør seg om dette: Hvorfor fikk Tyskland samle seg til ett rike etter det tyskerne gjorde under andre verdenskrig mens ungarerne ikke får samle seg etter det de var med på under den første?

Svaret er at det har en pris å være med og tape to verdenskriger i det 20. århundre.

Men Trianon er selve traumet for nasjonalfølelsen i Ungarn den dag i dag. Der blir Jämtland og Härjedalen for en fotnote å regne, for ikke å snakke om Grønland som Norge prøvde å få tilbake fra Danmark, med brudulje og rettslig tap i Haag i 1933.

Det var tider for nasjonalisme og Hitler ble rikskansler i Tyskland på samme tid. Alle østeuropeiske stater unntatt Tsjekkoslovakia og Estland hadde antisemittisk lovgivning da vi kom frem til 1936.

Det ungarske medløperiet med nazismen var mer enn lengsel etter tapte horisonter, skjønt en hel ungarsk armè sloss under hakekorset ved Stalingrad da dèt slaget ble tapt i 1943.

Den ungarske garde, som var nazi-terrorens iverksetter mot Budapest-jødene høsten 1944, er grusomt skildret av Ungarns dikter Georg Konrad i hans bok «Gjest i mitt eget land».

Skammen over at ungarerne toet sine hender da 400-500.000 ungarske jøder ble deportert til Auschwitz, relativiseres av Viktor Orban & Co.

Intoleransen overfor romfolket er i dag nesten verre enn antisemittismen. I 2003 sa overrabbiner Frölich i Budapest til NRK at «nå hører vi igjen de samme talene som på 1930-tallet».

Det blir bråk av slikt.

Ikke bare romfolk og jøder men også Donau-tyskerne fikk smake ungarsk fremmedfrykt på 1930-tallet: «Vil du ete ungarsk brød får du ta deg et ungarsk navn», fikk mange høre den gang.

For omgitt av et hav av slavere og germanere, ble det en overlevelsesstrategi for magyarene å skule til fremmede og opphøye sin egen kultur, som er imponerende nok.

Tilbake til brungrumset

Folkeoppstanden 2. november 1956 i Ungarn mot det sovjetkommunistiske tyranni kostet 3000 liv. Sammen med det faktum at det var Ungarns kommunistiske utenriksminister Gyula Horn som klippet ned de første meterne av Jernteppet i juni 1989, er kanskje 1956 ungarernes mest heroiske øyeblikk.

Det er ikke så rart at Lenin og Stalin ble sendt på skraphaugen.

Tragedien i dag er at partiene som danner maktgrunnlaget for Ungarns regjering ser seg tilbake til tiden før kommunismens inntog i Ungarn i 1948, for å finne verdigrunnlaget for det postkommunistiske Ungarn. Da fant de fascismen.

«Fascismen blomstrer som kjent best når økonomisk krise og hyperinflasjon truer småborgerskapet», sa Lev Trotskij om Weimarrepublikken.

Ungarn er ikke der.

Men kravet fra EU om kursomlegging kom nå denne uken fordi mange frykter Ungarn kunne ende akkurat der, trukket tilbake av de mer høyreradikale - til fortidens mareritt av brungrumsete tradisjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt