Hopp til innhold

Utelukker ikke bruk av tvang for å løse krisen i Øst-Ukraina

Situasjonen i Øst-Ukraina, der prorussiske separatister har okkupert flere offentlige bygninger, vil bli løst i løpet av 48 timer, ifølge den ukrainske innenriksministeren. Samtidig anklager guvernøren i Donetsk den avsatte presidenten Janukovitsj for å stå bak opptøyene.

Ukraina Donetsk opprørspoliti

Opprørspoliti holder øvelse i Donetsk onsdag. Innenriksminister Avakov sier at situasjonen i Øst-Ukraina skal løses i løpet av 48 timer, selv om det kan innebære bruk av tvang.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

– Det er to muligheter for å løse dette, enten med bruk av politiske midler og forhandlinger, eller med tvang, sa innenriksminister Arsen Avakov i forkant av et regjeringsmøte i Kiev onsdag.

– Til dem som ønsker dialog, anbefaler vi samtaler og en politisk løsning. Men mindretallet, som ønsker å opprettholde konflikten, vil få et kraftig svar fra ukrainske myndigheter, sa han videre.

Fortsetter løsrivelseskampen

I Luhansk i dag forlot 50 aktivister den offentlige bygningen som de har okkupert siden søndag, men fortsatt demonstreres det i Luhansk.

Luhansk er en av tre øst-ukrainske byer der aktivister har okkupert offentlige bygg denne uka. De ønsker løsrivelse fra Ukraina, slik som på Krim.

Det lokale politiets talskvinne Tatyana Pogukai sier til Reuters at demonstrantene skal ha 200 til 300 våpen av typen AK-47.

Hun sier at aktivistene ikke vil legge ned våpnene før det blir enighet om å holde en folkestemning om Luhansks løsrivelse.

– Janukovitsj står bak uroen i Øst-Ukraina

Skal vi tro oligarken Sergej Taruta står den avsatte presidenten Janukovitsj og hans familie bak uroen i Øst-Ukraina. Taruta ble guvernør i Donetsk etter at demonstrasjonene på Majdan startet.

Ukrainsk oligark

Sergej Taruta er nylig utpekt guvernør for den ukrainske regionen Donetsk. Landets nye ledere har rukket ut en hånd til oligarker som Taruta for å styre i prorussiske områder.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Når Sveriges Radio spør Taruta om hvem som står bak opptøyene i Øst-Ukraina peker han ut president Janukovitsj og hans familie.

Taruta er en av dem som har blir kontorløs nå som demonstranter har okkupert Donetsk.

Han avviser at landet er på randen av borgerkrig.

Artikkelen fortsetter under bildet

Grafitti

'Nei til krig, ja til fred'. En mann ser på graffiti til støtte for Ukrainas territorielle integritet og i protest av Russlands annektering av Krim.

Foto: STRINGER / Reuters

Europarådet diskuterer represalier mot Russland

Torsdag skal Europarådet avgjøre hvordan de skal behandle Russland som Europaråds-medlem som følge av annekteringen av Krim og Russlands oppførsel overfor Ukraina.

Som reaksjon foreslår Europarådets kontrollkomité å frata den russiske delegasjonen stemmeretten fram til nyttår som en protest, samtidig som den politiske dialogen opprettholdes.

Europarådets parlamentarikerforsamling skal diskutere forslaget torsdag.

Liknende ønske om represalier overfor Russland skal ifølge Wikileaks ha blitt ytret etter Russlands inntog i Georgia i 2008. Da var det Sveriges utenriksminister Bildt som ville ha Russland ut av Europarådet.

I Donetsk sør i Ukraina har aktivistene kontroll over det regionale administrerende bygget, mens i Kharkiv skal myndighetene ha klart å få slutt på okkupasjonen.

Som reaksjon foreslår rådets kontrollkomité å frata den russiske delegasjonen stemmeretten fram til nyttår som en protest, samtidig som den politiske dialogen opprettholdes.

SISTE NYTT

Siste nytt